More

  100 najboljih vina Hrvatske: 19 je cuvéea u igri. Vani su blendovi slavni

  Od više je sorata ili berbi 14 mirnih vina koje su naši izbornici nominirali za ocjenjivanje 100 najboljih vina Hrvatske. Kod pjenušaca to i nije neko čudo. Blendovi sorata su 100+ Barun, Amfora Tomac, Baba Draga Šember, Diplomat Tomac i Three Stars Jagunić

  Među ružičastim vinima imamo Antunović Cuvée Rosé koji je mješavina crng pinota, cabernet sauvignona i cabernet franca, Bastian Rosé od merlota i cabernet franca, Degarra Rosé od plavine i canernet sauvignona te Markus Rosé od syraha, grenachea i cabernet sauvignona.

  Među bijelima je, naravno, najpoznatiji blend Enjingijevo Venje od graševine, rizlinga, sivog pinota, sauvignona i traminca, sorata iz vinograda po kojem je i vino nazvano. Tu je i baranjski Gold Cuvée Zlatno brdo od sivog pinota, traminca, chardonnaya i rizlinga. Francesco Grande Coletti, pak, od jedne je sorte, sivog pinota, ali blendane su različite berbe: 2021., 2022. i 2023. I to nije sve: vina su različito dozrijevala, dio u inoksu, dio u rabljenim velikim bačvama.

  Stare sorte

  Amfora Tomac jedino je nominirano jantarno vino od više sorata. Blend je to chardonnaya i starih sorata, što je kolokvijalni naziv za vina od grožđa iz miješanih nasada sađenih prije 80 ili više godina. Blendovi crnih sorata, pak, ni kod nas nisu novost, a pet ih je i među 29 crnjaka nominiranih za 100 najboljih vina Hrvatske.

  Santa Lucia Noir Kozlović mješavina je cabernet sauvignona, merlota i terana iz vinograda (na slici gore) čiji naziv nosi. Il Grande Franca Armana je od terana, merlota i cabernet franca, Cuvée Jakob je od cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota, Cuvée Boškinac od cabernet sauvignona i merlota, a Enjingijevo Venje crno od zweigelta, pinota crnog, frankovke, cabernet sauvignona i merlota. Desertno vino Corona Grande Benvenuti malvazije, muškata momjanskog i ulovine.

  Sve se miješa

  Kod šampanjaca je blendanje posebna umjetnost. Miješaju se sorte, grožđe iz različitih vinograda, različito vinificirana bazna vina, a i novom se vinu dodaju ona iz prijašnjih berbi. Osim toga, treba paziti piše li na boci Blanc de Blanc ili Blanc de Blancs. U prvom je slučaju vino gotovo sigurno od chardonnaya, kao dominantne bijele sorte regije, a u drugom može biti umiješano i grožđe bijelog pinota, sivog pinota, petit mesliera, arbane…

  Najpoznatiji je svjetski blend vjerojatno bordoški crni. Dominantne sorte cabernet sauvignon, merlot i(li) cabernet franc mogu biti začinjene malbecom, petit verdotom, ponekad i carménèreom. Bijelim bordoškim blendom dominiraju sauvignon i sémillon, eventualno ima malo sorte muscadelle.

  GSM nije samo mreža

  Côtes du Rhône, vinorodno područje uz tu rijeku, poznato je po mješavinama crnih sorata grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, carignan, counoise i piquepoul noir. Najpoznatija vina južnog dijela regije nose naziv Châteauneuf-du-Pape, a u njima može biti i do 13 crnih sorata. GSM je, pak, oznaka za mješavine grenachea, syraha i mourvèdrea. Mogu biti iz Rhône, ali i iz Australije, SAD-a,Španjolske, Južnoafričke Republike…

  Côtes du Rhône Blanc je bijelo vino u kojem je najmanje 80 posto od sorata bourbolenc, clairette, grenache blanc, marsanne, roussanne i viogniera, jedne od njih ili bilo koje njihove kombinacije. Ostatak mogu biti piquepoul blanc i ugni blanc.

  Vitko, gusto, slatko

  Poznati talijanski vinski blendovi su brendovi Valpolicella i Amarone iz regije Veneto. Osnovne su sorte corvina, rondinella i molinara. Pod nazivom Valpolicella nude uglavnom vitkija vina, a Amarone je gust i raskošan suh crnjak od prosušenoga grožđa. Slađu verziju zovu Recioto della Valpolicella.

  Crni i bijeli blend imaju i na padinama sicilijanskog vulkana. Etna Rosso je od najmanje 80 posto sorte nerello mascalese i malo grožđe nerello cappuccia, a Etna Bianco od najmanje 60 posto carricantea. Ostale su dopuštene sorte u bijelom vinu catarratta, trebbiano i minella bianca.

  Portugalska malvasia fina

  Porto je vjerojatno najpoznatije ojačano vino na svijetu, a rade ga od desetaka sorata uzgojenih na padinama gornjeg toka rijeke Douro (na slici dolje). Neke od njih su touriga franca, touriga nacional, tinat barroca, tinto cão i tinta oriz, što je lokalni naziv glasovitog španjolskog tempranilla. Iste se sorte koriste i za izvrsna suha crna vina s obala rijeke Douro. U bijelom portu su, mađu ostalima, još manje poznate sorte códega, gouveio i malvasia fina.

  Postoje, naravno, još stotine bijelih ili crnih blendova, a ovom prilikom ukazujemo na relativno novi pojam Meritage. Spoj je to engleskih riječi merit (zasluga) i heritage (baština). Skovali su ga prije 30-ak godina kalifornijski vinari odajući počast bodoškim velikanima. Meritage je tako kombinacija najmanje dviju sorata iz društva u kojem su cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot, st. macaire, gros verdot i carmenere. Nijedne ne smije biti više od 90 posto. Bijeli meritage može biti od sorata sauvignon blanc, semillon i sauvignon vert, ponovno uz poštivanje pravila “do 90 posto”.

  Fotografije: Unsplash (Daniel Vogel, Caitlyn Vermeij, Maksym Kahartlyskyi, Natalia Sedona), Ivo Kozarčanin

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...