More

  100 najboljih vina Hrvatske: Glas naroda ‘odabrao’ je Pavlomir 1288

  Pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog uvjerljiv je pobjednik prve ‘runde’ Glasa naroda u izboru 100 najboljih vina Hrvatske. Ovo pjenušavo vino od chardonnaya, pinota bijelog i žlahtine proizvedeno klasičnom metodom druge fermentacije u boci odabralo je više od trećine “glasača” na našem portalu.

  Vinodolski zakonik

  Sutra, u petak, 26. travnja, objavit ćemo tko je među njima osvojio nagradu, a to je baš boca tog pjenušca. Nazvali su ga 1288 po godini nastanka Vinodolskog zakonika, povijesnog dokumenta koji je regulirao i vinogradarstvo i vinarstvo. U subotu, 27. travnja, počinje Glas naroda za ružičasta vina.

  Miroslav Palinkaš, koji je s obitelji vlasnik vinarije Pavlomir, sinoć je u zagrebačkom restoranu Lobby predstavio paletu vina u kojoj su dominirala ona od cabernet sauvignona. Bili su to ukusan i poprilično bogat mirni Rosé te dva crnjaka iz 2018. Prvi nosi naziv sorte i iz inoksa je. Drugi je proveo neko vrijeme u talijanskim bačvicama od slavonskog hrasta i po njihovom se volumenu primjereno zove 225.

  Muškat u kolaču

  Ponudio je Miroslav gostima mahom iz ugostiteljskog svijeta i Žlahtinu Grand Cru punog i zrelog okusa s izraženom mineralnošću. Grožđe je macerirao 24 sata, a vino nekoliko mjeseci odnjegovao na finom talogu. Potom je stigla Graševina od grožđa iz vinograda u Šarengradu na Dunavu koji su, rekao je, sadili djed i baka. Priča je završila Muškatom žutim posluženim s finim nježnim kolačem na bazi tog vina. Nema još naziv, a za ovu ga je priliku osmislila Žaklina Troskot, vlasnica slastičarnice Amelie.

  Započelo je, naravno, pjenušcima. Pavlomir ih ima četiri, od graševine, žlahtine, cabernet sauvignona te 1288 koji je čitateljima našeg portala najdraži. Priču o pokeru pjenušaca Pavlomir kao i 30-oj obljetnici početka sadnje vinograda u zaleđu Novog objavili smo početkom proljeća. 

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...