More

  100 najboljih vina izbor je Bakhova nektara iz svih hrvatskih regija

  Veseli što je 26 izbornika za ocjenjivanje 100 najboljih vina Hrvatske predložilo uzorke doslovce sa svih strana Lijepe Naše. Podsjetimo, zamolili smo hrvatske sommeliere da nam predlože vina u šest kategorija: četiri pjenušca, tri ružičasta, sedam bijelih, dva jantarna, sedam crvenih i dva desertna. Druge uvjete nismo postavljali, a stigli su nam prijedlozi uzoraka od Podunavlja do krajnjeg juga.

  Među pjenušavim vinima dominiraju ona iz Bregovite sjeverozapadne Hrvatske. Očekivano, zato što je ta hrvatska regija najhladnija, što pjenušcima odgovara, a i tradicija ozbiljne proizvodnje je najdulja. Podsjetimo, još je 80-ih godina prošlog stoljeća Franjo Jambrović (1926-2006.) pjenušcem Zlatni perlan začeo u Hrvatskoj modernu eru proizvodnje pjenušaca klasičnom metodom druge fermentacije u boci, a vodeći plešivički proizvođači i danas ga drže svojim učiteljem. Prvi takav pjenušac u tržišno značajnim količinama bio je Šenpjen. Šenkovačkom je pjenušcu Ivan Turk 1991. godine, kao prvi u Hrvatskoj, zaštitio geografsko podrijetlo. Nominirali su naši izbornici i pjenušce iz Istre i Primorja, Dalmacije te Slavonije i Podunavlja.

  Iz Bregovite sjeverozapadne Hrvatske nominirano je najmanje ružičastih vina, koja najčešće nazivamo roséima, a izbjegavamo našu riječ ružica. I to je donekle očekivano. Ranije brano pa brzo prešano crveno grožđe ipak najčešće završi u pjenušcima. Ostale su regije gotovo ravnomjerno zastupljene.

  Gotovo su ravnomjerno zastupljene sve četiri hrvatske vinorodne regije u kategoriji bijelih vina, kao i stilovi. Nisu baš izbornici preferirali svježa vina. Ozbiljnija su im očigledno draža i među njima ima i doista zrelih vina koja su dugo na tržištu. Dobro je da je tako, da ne podliježemo modi što brže potrošnje vina koja s godinama doista mogu postati bolja.

  Pokazuju to i jantarna vina, bijela proizvedena na način na koji se rade crna. I tu je vrijeme faktor koji vinima daje harmoničnost. Svojim su prijedlozima izbornici srušili mit da je samo Dalmacija regija crnjaka. I njih ima od Dunava do Pelješca. Kao i slatkiša. Iznenadit će se neki regijom čija su desertna vina dobila najviše glasova.

  Pravila ocjenjivanja 100 najboljih vina Hrvatske objavili smo 11. ožujka, a jučer i prijedlog vina za ocjenjivanje posljednjeg izbornika, Bakhova sina Ive Kozarčanina.

  Ilustracije su iz kataloga Vinski kušlec, 3. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju, koji je uredila Tanja Baran, a izdavači su Društvo za očuvanje križevačke baštine “Križevački štatuti” i Grad Križevci. Autori su, počevši s naslovnom fotografijom “Moslavka”, Daniel Pavlić, Vedrana Orlović (Plodovi berbe podruma Kolar), Vesna Špoljar (Mađerkin breg), Predrag Vnučec (Bože, čuvaj našu klet), Valentina Valjak (Godine rada) i Ingrid Švorinić (Zeleno-plava rapsodija).

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...