Hrvatska se vinogradarski dijeli na četiri regije: Slavoniju i Podunavlje, Bregovitu sjeverozapadnu Hrvatsku, Istru i Kvarner te Dalmaciju. Razlikuju se po klimi, tlu, sortama, stilovima i broju podregija, imaju ih između dvije i pet, a zajednička su im odlična vina. Nije, stoga, lako odabrati samo 12 dobrih iz 12 hrvatskih podregija s cijenom do 12 eura. Lakše bi bilo navesti po 12 vina iz svake, ali za to bi trebala knjiga. Krenimo, stoga, s po jednim po podregiji: od istoka prema sjeverozapadu, pa na krajnji zapad i potom prema jugu.
HRVATSKO PODUNAVLJE
Süber Sauvignon blanc 2020.
9,50 eura (Vinoteka Vinita).
Nazvali smo ga Mister sauvignon. Nije to bilo bez veze. Mladen Siber ima vinograd na malenom brijegu, kako ga sam zove, iz kojeg radi jako dobre cabernet sauvignone i iznimno dugovječne bijele. Berba 2008. još je prošle godine bila izvanredno vino. Toliko dobro da mu do danas vrijeme nije moglo napraviti nikakvu štetu. U redovitoj prodaji je i berba 2020.
SLAVONIJA
Enjingi Rajnski rizling 2012. Kasna berba
11,99 eura (Vrutak)
Nevjerojatna je cijena ovog velikog vina velikog Ivana Enjingija. Rizling kasne berbe polusuh je i ima 13,4 posto alkohola. Tako piše na etiketi. S obzirom na ostatak šećera, možda je danas i malo alkoholniji. No, zadržao je i prekrasnu svježinu. Berba 2024. samo što nije započela pa i ovo prekrasno vino iz 2012. može početi slaviti 12. rođendan. I mi s njim. U redovitoj je prodaji pa je lako i doći do njega.
MOSLAVINA
Ivanić Pinot crni 2018.
8,29 eura (Vrutak)
Igor Ivanić nekad je bio panker. Živi u Samoboru, donedavno je vodio vlastitu tvrtku u Zagrebu pa odlučio sasvim se posvetiti vinogradu i vinariji u Moslavini. Dvije ruže nazvao je najbolji crni pinot koji ima, ali po cijeni se ne uklapa u ovu preporuku. Ovaj, međutim, ima odličan odnos cijene i kvalitete, a ne može se reći da je vino za svaki dan. Treba mu se posvetiti i u njemu uživati polako.
PRIGORJE-BILOGORA
Kostanjevec Brut Nature Rose 2018.
12 eura (u vinariji)
Od cabernet sauvignona je ružičasti pjenušac vinarije Kostanjevec iz Lukovca u okolici Koprivnice. Proizveden je klasičnom metodom druge fermentacije u boci bez dodavanja likera. Miriše na ribiz i jagode, a osjete se i note začinskog bilja poput mente, kadulje i gospine trave. Postojano perla i svježeg je, mineralnog okusa. Može biti dobar aperitiv, ali i lijepa pratnja sirevima poput camembera.
ZAGORJE-MEĐIMURJE
Vinska kuća Hažić Pušipel 2022.
9 eura (u vinariji)
Dugo je Vinska kuća Hažić bila vjerojatno jedina u Međimurju koja nije imala pušipel, kako tamo nazivaju vina od sorte moslavac. Vedra i vesela Tatjana Hažić posadila ga je 2018. na položaju na kojem je zbog bolesti morala iskrčiti chardonnay i najavljivala kako će od njega raditi pjenušac. Zasad nam je stigao mirni Pušipel 2022., vino koje izvrsno pristaje ljetu, a i zimi će lako pronaći priliku da se iskaže u čaši.
PLEŠIVICA
Jagunić Traminac crveni 2018.
9,60 eura (Vivat Fina vina)
Žutozelena boja nije tipična za traminac, upućuje na mladu graševinu. U finom mirisu osjeti se bijela ruža po kojoj se traminci prepoznaju, ali suzdržan je kao da mu je pridodana manje aromatične sorta poput silvanca. U okusu ima slasti traminca, no i drugih asocijacija, kao da je pridodano malo bijelog pinota ili chardonnaya. A nije. To je čist, izvrstan traminac. No, sasvim je suh pa ga malo tko razumije.
POKUPLJE
Marinčić Frankovka
5,57 Eura (zelenakuca.com)
Najmanje je od svih podregija široj vinskoj publici poznato Pokuplje s vinogorjima Karlovac, Vukomeričke gorice i Petrinja. Vinogradarstvo i vinarstvo nekad je imalo važniju ulogu nego danas, a lozu su na tom području uzgajali Iliri i Kelti. Vinarija Marinčić je među ambicioznijim vinarijama. Pune u boce škrlet, graševinu, rizling, frankovku…
ISTRA
Veralda Xtriana 2023.
12 eura (u vinariji)
S Bujskih je brežuljaka grožđe za Malvaziju Xtrianu 2023. vinarije Veralda iz Brtonigle. Lijepo miriše po breskvi i kruški, lipi i bazgi te cvjetovima naranče i jasmina. Suho je, uljasto i izraženo mineralno. Iako je spremno, ne treba žuriti s njime. Sigurno će se još godinu-dvije razvijati. I za malo jača jela je: Jakobove kapice, tjestenine s morskim plodovima ili mesom, piletinu u kremastom umaku…
KVARNER I HRVATSKO PRIMORJE
Katunar estate winery Žlahtina Sv. Lucija 2022.
11,99 eura (Vrutak)
Vinarija je u Vrbniku, na samom početku Vrbničkog polja, ali grožđe žlahtine za ovo vino je s 15-ak kilometara udaljenog položaja Šupele u Dragi Bašćanskoj. Zove se Sv. Lucija prema crkvici iz koje potječe glasoviti glagoljički spomenik Bašćanska ploča. Pije se puno lakše nego što se glagoljica čita. Samo klizne… Posebno uz jela od plodova mora ili brudet brodet s palentom.
SJEVERNA DALMACIJA
Vrsaljko Nadinska rana 2019.
10,89 eura (Vrutak)
Deset je godina prošlo od ocjenjivanja Muvina 2012. u slovačkom Prešovu na kojem je zlatnu medalju osvojila Nadinska rana berbe 2009. Šime Vrsaljka, vatrogasca iz Nadina u Ravnim kotarima u zadarskom zaleđu. Tad je to bila mješavina syraha, grenachea i merlota, a sad je u Vrutku u prodaji berba 2019. od syraha i merlota. Fini crnjak za janjetinu s ražnja ili ispod peke.
DALMATINSKA ZAGORA
Vizzulin Merlot 2017.
11,89 eura (Vrutak)
Koliko su se lijepo snašle francuske crne sorte u dalmatinskom zaleđu, posebno u dijelovima sjeverno od Zadra i Šibenika, pokazuje i Merlot 2017. obiteljske vinarije Reljić iz mjesta Badanj pokraj Drniša. Dobar je, na granici s jako dobrim, a osjetno jeftiniji od sličnih vina. I njemu je janjetina ispod peke dobro društvo, ali pristajat će i duljem večernjem druženju uz pršut i zrelije sireve.
JUŽNA I SREDNJA DALMACIJA
Šain Marelić Pošip Sv. Ivan
11,99 eura (vineagold.hr)
Obiteljska vinarija Šain-Marelić iz Čare na Korčuli proizvodi isključivo pošip pod etiketama Sv. Ivan, Sv. Ivan Selekcija te Moro, koji je svježija i laganija verzija nazvana prema kralju iz korčulanskog viteškog plesa Moreška. Sv. Ivan je izvrstan, puno i ekstraktan pošip izražene mineralnosti koji izvrsno pristaje školjkama, rakovima, bijeloj ribi i jelima od bijelog mesa.