Impresionirani su bili svi uzvanici na otvaranju nove vinarije Belje na današnji dan 2011. Evo i teksta koji sam objavio dan poslije.
Tri hektara površina je “svemirskog” vinskog podruma kojeg je 12. rujna 2011. otvorila vinarija Belje podno vinograda na Banovu brdu. S tri hektara vinograda obiteljsko gospodarstvo može živjeti od vina, a Belje će na takvoj površini prerađivati grožđe sa svojih 583 hektara. Kako, pokazali su a otvaranju. Iz traktorskih prikolica istovareno je grožđe u ruljaču, gdje se odvajaju peteljke, a dalje “sve ide samo”.
Prijem, prerada i čuvanje vina su automatizirani i svime se upravlja iz kontrolne sobe s računalima. Na otvaranju vinarije bile su stotine gostiju, nasreću ponajmanje političara, a osim čobancem i volom s ražnja, domaćini su ih počastili i graševinom 2010. s posebnom etiketom, otisnutom baš za ovu prigodu. Šteta samo što su je ispred vinarije točili u plastične čaše, na ulazu u čaše za pjenušac, a za stolom u najjeftinije od debelog stakla.
Chardonnay je prvo grožđe isprešano u novom podrumu, a njegovim je branjem i službeno započela berba 2011. na Banovom brdu.
Pa da dodam i pokoji novi podatak. Baš se taj chardonnay iskazao 2013. u Svetom Ivanu Zelini na 45. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske. I to pod dvije etikete. Zlatne medalje osvojili su Chardonnay 2011. i Chardonnay Goldberg 2011., a pozlatile su se i Graševina te Graševina Goldberg iz iste berbe. I graševine, pa ni druga vina, više ne toče u plastične čaše, čaše za pjenušac niti one najjeftinije vinske od debelog stakla.