More

    12. rujna je i 12. rođendan ‘svemirskog broda’ – nove vinarije Belja

    Kategorije:

    Impresionirani su bili svi uzvanici na otvaranju nove vinarije Belje na današnji dan 2011. Evo i teksta koji sam objavio dan poslije.

    Tri hektara površina je “svemirskog” vinskog podruma kojeg je 12. rujna 2011. otvorila vinarija Belje podno vinograda na Banovu brdu. S tri hektara vinograda obiteljsko gospodarstvo može živjeti od vina, a Belje će na takvoj površini prerađivati grožđe sa svojih 583 hektara. Kako, pokazali su a otvaranju. Iz traktorskih prikolica istovareno je grožđe u ruljaču, gdje se odvajaju peteljke, a dalje “sve ide samo”.

    Četiri preše, 12 vinifikatora i 247 inoks spremnika u koje stane osam milijuna litara, dojmljivi su podaci o vinariji

    Prijem, prerada i čuvanje vina su automatizirani i svime se upravlja iz kontrolne sobe s računalima. Na otvaranju vinarije bile su stotine gostiju, nasreću ponajmanje političara, a osim čobancem i volom s ražnja, domaćini su ih počastili i graševinom 2010. s posebnom etiketom, otisnutom baš za ovu prigodu. Šteta samo što su je ispred vinarije točili u plastične čaše, na ulazu u čaše za pjenušac, a za stolom u najjeftinije od debelog stakla.

    Puno su priznanja osvojila vina od chardonnaya čija je berba započela baš na dan otvaranja ‘svemirskog broda’

    Chardonnay je prvo grožđe isprešano u novom podrumu, a njegovim je branjem i službeno započela berba 2011. na Banovom brdu.

    Pa da dodam i pokoji novi podatak. Baš se taj chardonnay iskazao 2013. u Svetom Ivanu Zelini na 45. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske. I to pod dvije etikete. Zlatne medalje osvojili su Chardonnay 2011. i Chardonnay Goldberg 2011., a pozlatile su se i Graševina te Graševina Goldberg iz iste berbe. I graševine, pa ni druga vina, više ne toče u plastične čaše, čaše za pjenušac niti one najjeftinije vinske od debelog stakla.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Uspio spoj naslijepo! Pošip i rukatac vole se u...

    Dragocjeni mali vinari nerijetko proizvode prave vinske bisere, koji često ne ugledaju svijetlo velikih vinskih pozornica ili...

    Treći BregFest bit će 25. listopada u Laubi. Najavljuje...

    Pjenušci Bregovite Hrvatske 12. rujna u Pupitresu od 18.30 prva je radionica koja najavljuje Festival vina Bregovite...

    Fotoreportaža s BLAŽ-a! Međugorski Festival blatine i žilavke opet...

    Ljudi puno, ali ne i previše, ugođaj izvrstan, a vina odlična! Ništa novo, govori li se o...

    ‘R’ kao reserva i Rusija

    Reserva ili riserva španjolski su, talijanski i portugalski nazivi za kvalitetnije serije vina pojedinih vinarija, a koristi...

    Nedjeljni vinski haiku: Grijesi, vino i kiša

    Vino pijem da mi spere grijehe. Kiša padne, vrati ih... Nedjeljni (vin)haiku 59 Fotografija: Ali Abdul Rahman on Unsplash

    Mundus Vini: Belje, Kutjevo i Vina Matočec osvojili zlatne...

    Arome žutog i suhog voća, snažno tijelo, skladan okus i veliki potencijal odležavanja, zapisali su početkom rujna...