Tatarski biftek popraćen pjenušcem Memoria Brut neture vinarije Enosophia iz Feričanaca otvorio je 17. enogastronomski susret Vino uz žlicu koji je u bistrou Nico’s u srcu Zagreba organizirao Mustafa Topčagić, novinar i vlasnik agencije Fama.
Pjenušac je proizveden klasičnom metodom od rajnskog rizlinga s položaja Potkova i nakon druge fermentacije odležao je tri godine u boci na finom talogu.
Vino od iste sorte, ali mirno, popratilo je i toplo predjelo. Voditelj bistroa Ivan Srdar i novi chef Marko Rerečić ponudili su raviole punjene ricotta sirom i špinatom u salsi s bosiljkom, a Rizling 2022. stigao je iz vinarije Consul iz Vetova pokraj Kutjeva.
Njihova zagrebačka predstavnica Ivana Pranjić rekla je kako naziv vinarije priziva doba Rimljana, koji su u tom kraju imali vinograde, a oni samo nastavljaju tradiciju.
Uz sporo kuhanu teleću koljenicu garniranu risottom alla milanese i gremolatom poslužena je Blatina barrique 2020. hercegovačke vinarije Nuić, a uslijedio je prženi file trlje obogaćen bjelanjkom i bademima s krumpir salatom s bijelim lukom, radičem, rukolom i pestom od rukole. Vugavom 2021. vinarije Vislander s Visa.
Gastroavantura okončana je pudingom od limuna s kuhanim jabukama u šećernom sirupu, posutim kokosovim mrvicama. Uzbudljiv desert nije popraćen vinom nego osvježavajućim koktelima od Tonica Fever Tree i dvije vrste gina – Sloe Gin Karolina 58 i Distilled Gin Aldo 52 – destilerije Sempervinum iz sela Veleniki pokraj Poreča. Osim u zanimljivo uparenim jelima i vinima, uživalo se i u maslinovim uljima KuSshh s Krka. Monika Kovač i Nives Matić rade ih pet: ekstra djevičansko, s čili paprikom, s limunom, s narančom i s mediteranskim biljem.