More

    Vina uz žlicu, jela za vilicu, a gin s desertom

    Kategorije:

    Tatarski biftek popraćen pjenušcem Memoria Brut neture vinarije Enosophia iz Feričanaca otvorio je 17. enogastronomski susret Vino uz žlicu koji je u bistrou Nico’s u srcu Zagreba organizirao Mustafa Topčagić, novinar i vlasnik agencije Fama.

    Pjenušac je proizveden klasičnom metodom od rajnskog rizlinga s položaja Potkova i nakon druge fermentacije odležao je tri godine u boci na finom talogu.
    Vino od iste sorte, ali mirno, popratilo je i toplo predjelo. Voditelj bistroa Ivan Srdar i novi chef Marko Rerečić ponudili su raviole punjene ricotta sirom i špinatom u salsi s bosiljkom, a Rizling 2022. stigao je iz vinarije Consul iz Vetova pokraj Kutjeva.

    Njihova zagrebačka predstavnica Ivana Pranjić rekla je kako naziv vinarije priziva doba Rimljana, koji su u tom kraju imali vinograde, a oni samo nastavljaju tradiciju.
    Uz sporo kuhanu teleću koljenicu garniranu risottom alla milanese i gremolatom poslužena je Blatina barrique 2020. hercegovačke vinarije Nuić, a uslijedio je prženi file trlje obogaćen bjelanjkom i bademima s krumpir salatom s bijelim lukom, radičem, rukolom i pestom od rukole. Vugavom 2021. vinarije Vislander s Visa.

    Gastroavantura okončana je pudingom od limuna s kuhanim jabukama u šećernom sirupu, posutim kokosovim mrvicama. Uzbudljiv desert nije popraćen vinom nego osvježavajućim koktelima od Tonica Fever Tree i dvije vrste gina – Sloe Gin Karolina 58 i Distilled Gin Aldo 52 – destilerije Sempervinum iz sela Veleniki pokraj Poreča. Osim u zanimljivo uparenim jelima i vinima, uživalo se i u maslinovim uljima KuSshh s Krka. Monika Kovač i Nives Matić rade ih pet: ekstra djevičansko, s čili paprikom, s limunom, s narančom i s mediteranskim biljem.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

    Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

    ‘I’ kao Italija i izborna berba

    Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...