More

  Velika vinarija Castello di Querceto nudi malu školu toskanskih vina

  Kategorije:

  Samo je prvo vino bilo bijelo na predstavljanju osam etiketa toskanske vinarije Castello di Querceto preksinoć u Zagrebu. Bila je to Vernaccia di San Gimignano 2015., stara sorta koja se uzgaja u okolici grada čije je ime u nazivu vina. Vernaccia daje opojna vina nježnog mirisa citrusa i breskve te svježeg, ali snažnog okusa u kojem dominira ugodna gorkoća badema. Primjerena je jelima od ribe.

  Površina imanja s lozom i maslinama je 65 hektara

  Slijedio je Chianti, najpoznatije talijansko vino u svijetu. U ovom vinu iz 2015. autohtona toskanska sorta sangiovese začinjena je canaiolom i trebbianom. Kratko je macerirano pa ima nježniju boju, tijelo mu je vitko, alkoholi ugodno niski, a miris i okus pršte svježinom. Izvanredno za nareske, ali i proljetne roštiljade i kotlovine od svjetlijeg mesa.
  Chianti Classico Riserva 2013., sangiovese s malo canaiola te colorina, odležao je godinu dana u francuskim bačvicama i vino je za ozbiljnija mesna jela, junetinu, primjerice. Il Picchio je također Chianti Classico, ali Gran Selezione iz 2013., što znači da je vino iz jednog vinograda, te da u bačvicama i boci mora odležati 30 mjeseci. I pije se uz ramstek i slična pečenja od odležana mesa.

  Kod nas se može kupiti devet crvenih i bijelo vino

  Il Quercolaia je mješavina sangiovesea i cabernet sauvignona. Berba je 2011. i to je poprilično ozbiljno vino finih začinskih nota. Nosi ime vinograda i ima niži stupanj zaštite nego prijašnja, IGT ili zaštitu zemljopisnog podrijetla, zato što je cabernet sauvignona 35 posto. Isti stupanj zaštite ima i La Corte 2011., vino koje je od sangiovesea, a nosi ime vinograda zasađenog 1973. i ta se nenadomjestiva zrelost loza lijepo osjeti u eleganciji vina. To su takozvani supertoskanci, vina koja ne zadovoljavaju stroge propise o korištenju sorata konzorcija Chianti Classico, ali to ne znači da im vinari posvećuu manje pozornosti. Štoviše, često su i puno skuplja. Supertoskanci su i sljedeća dva vina.

  Cijene butelja kod nas su između 5,30 i 39,80 eura

  Il Sole di Alessandro 2009. čisti je cabernet sauvignon, što se odmah osjeti u čaši. To zrelo vino je iz 20-godišnjeg vinograda s nadmorske visine od oko 350 metara. Ostali su na više od 400. Slično vino karakterom je Cignale, u kojem je 10 posto merlota. Naziv je iskrivljena riječ za vepra (cinghiale), a odabran je zato što divlje svinje rado dođu jesti grožđe u vinograd Ponticini la Sorgente. Oba vina su fina uz zrele sireve nakon ručka, pa i cigaru. A čak i nakon takvih vina pristaje gutljaj Vernacciije di San Gimignano. To samo pokazuje koliko je ovo bijelo vino moćno. Vina Castella di Querceta mala su škola Chiantija i supertoskanaca. Uvozi ih Vrutak, a cijene su im između 5,30 i 38,80 eura.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...