More

  Puno su po Andama planinarili da bismo mi njihova vina pili

  Kategorije:

  Na 980 metara nadmorske visine na Andama vinograd je cabernet sauvignona, na 1070 metara malbec, na 1200 chardonnay, a lokalna bijela sorta torrontes raste na čak 1800 metara iznad površine mora, ispričala je Wendy van den Schrick iz grupacije Moët Hennessy predstavljajući u Zagrebu posebna mirna vina multinacionalne kompanije poznate po šampanjcima i žestokim pićima. Nije ponudila najviša vina vinarije Terrazas de los Andes iz glasovite argentinske vinske regije Mendoza, bijela, nego najbolja, crna: mlad, ali neočekivao zreli Malbec 2015., fin i još “debelo” premlad Terrazas single vineyard Cabernet sauvignon 2011. te moćan, no ne naporan nego uglađen i opojan Cheval des Andes 2009. od malbeca, cabernet sauvignona, cabernet franca i petit verdota.

  U Mendozi dominira malbec (vinarija Salentein)

  Omjer sorata svake se godine mijenja kako bi se uvijek dobilo najbolje moguće vino. U berbi 2009. dominira malbec s 59 posto, a cabernet sauvignona je 36 posto. Cheval des Andes je projekt vinarije Terrazas de los Andes i Pierrea Lurtona, direktora glasovitih bordoških châteaua Cheval Blanc u Saint-Émilionu te Yquem u Sauternesu. Vinariju Terrazas de los Andes osnovao je najveći proizvođač šampanjaca Moët & Chandon. Kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća došli su u Argentinu raditi pjenušava vina, no brzo su krenuli i s mirnima. Lurton im je predložio osnivanje nove vinarije 1999. nakon što je vidio potencijale nekih vinogradarskih položaja u Mendozi. Malbec i cabernet sauvignon su iz vinograda posađenog 1929. godine, što svakako daje poseban štih vinu, a poslije su sadili cabernet franc i petit verdot. Potonju sortu Lurton je donio iz Château Margauxa, vinarije iz bordoškog Médoca, koja je barem jednako slavna kao i Cheval Blanc. Od najboljega grožđa na posebnom položaju nije teško napraviti jedinstvena vina. Svježina koju daje visina izvanredno dopunjuje snagu argentinskog sunca, a velike razlike u temperaturi između dana i noći omogućuju izraženije voćne arome. Zato je donedavni glavni enolog vinarije Cheval des Andes, Nicolas Audebert, rekao kako su njihova vina kombinacija intenzivne argentinske voćnosti odjevene u bordošku eleganciju.

  Vinarija Colome uzgaja lozu i 3111 metar iznad mora

  Inače, Mendoza spada među najsuša vinorodna područja. Padaline su rijetke, a prirodnih tekućica nema, no vodu su osigurali sustavom kanala kojima stiže otopljeni snijeg s Anda.
  Dojmovi o tom “konju” s Anda (cheval na francuskom znači konj) sasvim su zasjenili odličan Terrazas single vineyard Cabernet sauvignon 2011. Tek nakon pomnog iščitavanja bilješki uspio sam se prisjetiti neobične kombinacije mirisa crvenog i crnog voća, jagode i kupine, začinjene timijanom i crnim paprom te tanina koji poput grublje čipke na svili razbijaju baršunastu strukturu. Pregazio je taj Cheval des Andes i vino Numanthia 2011., kojim je završila degustacija. Riječ je o tempranillu, odnosno njegovu klonu iz male regije Torro između španjolske Ribere del Duero i portugalskog Doura, što su dva imena iste rijeke. Vino nosi ime gradića koji je 20 godina odolijevao rimskim napadima, a regija je gotovo pustinjska. Ima devet mjeseci zime s 15 stupnjeva te tri mjeseca pakla s više od 35. Vinogradi su stari između 50 i 150 godina jer u toj surovoj klimi ni filoksera na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće nije napravila zlo kao drugdje. A vino je tipično za taj dio Španjolske. Sočno, puno crnog voća i smokava te ugodno začinjeno. I označilo je kraj putovanja koje je počelo u novozelandskoj vinarij Cloudy Bay te preko australske Cape Mentelle vodilo u Argentinu. Bio je to put gotovo oko svijeta u tri sata. I desetak čaša.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...