More

  Vrijeme je za rizling? Kad je? Uvijek je!

  Kategorije:

  Cvjetne, voćne, mineralne i, ponekad i ili, začinske arome odlikuju vina od rajnskog rizlinga. Mirisi ovise o terroiru, pojmu kojim objašnjavamo utjecaj tla, klime, sorte i vinara na grožđe i vino. S obzirom na to da je teško općenito opisati vina od rizlinga, puno ljudi radije pije chardonnay ili sauvignon koje je lakše razumjeti. No gotovo svatko tko je kušao dobre rizlinge, “navukao se” i ušao u malu skupinu vinskih sanjara. Dio onoga što rizling može ponuditi vidjelo je 50-ak sudionika radionice uoči vinskog sajma Vinart Grand Tasting u Laubi. Uz 11 vina koja su tamo poslužena, predstavljam i 12., tako da svaki mjesec dobije svoj rizling. Travanj tek što nije počeo pa neka taj prvi cijeli proljetni mjesec obilježi Riesling Dornleiten 2015. vinarije Nigl iz austrijskog Kremstal. Tamošnji rizlinzi poznati su po mineralnosti i ovaj je doista reprezentativan primjerak. Pršti mladošću, iako je ušao u četvrtu godinu, i savršen je za upoznavanje sa sortom. Po tome je sličan i svibanjski rizling koji stiže iz Plešivice, naše najznačajnije rizlinške regije. Korak 2011. s položaja Laškovec ima začinski karakter. Odnjegovan je u drvenoj bačvi na finom talogu, još je svjež, a dozu zrelosti daje mu lagani petrolejski miris koji u boci nastaje s vremenom. Voćni rizling za lipanj je s Dunava.

  Iločanin Mladen Papak nazvao ga je Radosh, također po položaju, i polusuh je pa se može reći i da je mozelskog tipa. Ima i dojmljivih 7,3 grama kiselina po litri, zbog kojih se u okusu ne osjeća slatkoća, ali neprovreli šećer čini ga odličnim društvom za pikantniji riblji paprikaš. Prijedlog za srpanj je pjenušac Virtuo, koji od rizlinga radi Feravino. U njemu se osjete i cvjetne arome, fino gasi žeđ što je za važno za topli srpanj, a miris i okus su nježni pa je odličan i u koktelima. Kolovoz je mjesec za još jedan nenapadan rizling s Plešivice. Rajnski rizling 2016. Robert Braje iz Lokošina dola macerirao je preko noći. Super vino za lokalne specijalitete: domaće nareske sa sirom i vrhnjem te pohanog piceka s rizi-bizijem. Isto vinogorje i ista berba je Coletti Rajnski rizling.
  Odnjegovan je na finim kvascima, nije filtriran i moglo bi ga se opisati rizlingom za one koji vole chardonnay. Kremastiji je i obliji nego što je uobičajeno za sortu. Hladniji listopad je vrijeme za topliji rizling, pri čemu se ne misli na tamperaturu, nego na punoću. Rajnski rizling 2017. još jednog Plešivičanca Drage Kurtalja dugo je maceriran, bogate strukture i aroma, ali naprosto je šteta sad ga piti. Pred njim su dvije, tri godine putovanja kroz vrijeme na kojemu će puno toga dobiti. S rizlingom za studeni moglo se vidjeti kako će se mijenjati Kurtaljev. To je Tomac Amfora 2013. Kurtalj je svoj rizling radio kao Tomci Amforu, samo bez amfore. O Tomčevu vinu ne treba pričati ili pisati, treba uživati u njemu. Vino je sporo nastajalo pa će i dugo trajati.

  Za prosinac je preporuka poluslatki Riesling Bolfan Primus 2015., a siječanj je mjesec za čisti užitak s Enjingijevim Rajnskim rizlingom kasne berbe 2007. S punih 11 godina, prekrasnim aromama i punim okusom fino će grijati sredinom zime. Grijat će u veljači i veliki Šemberov Rajnski rizling MMXI, ponovno iz velike berbe 2011., a za ožujak treba potražiti slatku izbornu berbu prosušenih bobica vinarije Bodren. Ovim vinom Borisa Drenškog iz okolice Huma na Sutli može se pokušati naslutiti kakav je rizling sa stupca lijevo, koji je najskuplji na svijetu. U ožujku 2019. prosječna cijena u svjetskim vinotekama bočice od 0,375 litara bila je 13.686 dolara. Sa Zagorjem priča ne završava slučajno. Roditelj rizlinga je gouais blanc (weißer heunisch) ili stara hrvatska belina koju zovu zagorski Kazanova, jer su joj djeca i chardonnay, moslavac, frankovka…

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...