More

  Kraljice šparoge ukusnije su s čašom ‘kraljevskog’ vina od chardonnaya

  Kategorije:

  Fritaja sa šparogama najjednostavnije je, a iznimno fino jelo od ove biljke iz porodice ljiljana koja ima jedinstven okus. Ta je fritaja i jedno od najzahtjevnijih jela za sparivanje s vinima zato što su i šparoge i jaja vinski zahtjevne namirnice. Dobar je izbor neki od chardonnaya odnjegovanih na finom talogu. Ta tehnologija uobičajena je u Burgundiji, a francuski naziv je “sur lie”.

  Krešimir Ivančić vrti bačvu chardonnaya na talogu

  Dugo odležavanje na talogu u bačvicama, uz redovito miješanje kako se kvasci ne bi “uspavali”, vinima daje kremoznost i punoću, a zadržava im svježinu. Odlične chardonnaye tog tipa rade kod nas rade plešivičke vinarije Korak (Chardonnay Sur Lie s položaja Laškovec) i Griffin Ivančić te Jasna Antunović iz Dalja (Chardonnay Premium Sur Lie). Za ostala jela od šparoga dobro je držati se mladih vina, dakle onih iz 2018., eventualno 2017. Od međunarodnih sorata, dobar su izbor i sauvignoni. Ne trebaju to biti oni novozelandskog tipa, s mirisom koji je toliko intenzivan da može biti i naporan, nego umjereniji. Vino i hrana ne smiju se “tući”, odnosno natjecati, nego upotpunjavati. Kako je divlja šparoga poprilično aromatična, vino je treba zaogrnuti, a to će fino napraviti neki međimurski ili zagorski sauvignon, kakve rade vinarije Štampar iz Štrigove ili Bolfan Vinski Vrh iz Hraščine, ali i slavonski poput Perakova ili Galićeva. Uz rižoto od šparoga punijeg okusa pristajat će i neki zreliji Enjingijev. S kontinenta su dobar izbor i graševine, posebno aromatičnije. One stižu s iločkog pijeska koji donosi Dunav ili pak s Banova brda u Baranji. Taj prekrasni položaj nastao je zahvaljujući afričkim vjetrovima. Tisućljećima su nosili pijesak iz Sahare preko Sredozemnog mora i prosipali ga na području današnje Baranje, gdje su se sudarali s hladnim vjetrovima sa sjevera.

  Kremastoj juhi od šparoga pristajat će i suhi rizling

  Suha, svježija vina od bijelog ili sivog pinota pristaju šparogama prelivenima poljskim umakom ili holandezom, za koje se koristi maslac. Uz kremastu juhu od šparoga neće se pogriješiti posluže li se vina od kraljevskih sorata kakve su rizling (s Plešivice ili iz Zagorja, naravno) ili suhi furmint, kojem je pravo ime moslavac, a slavna slatka vina daje u mađarskom Tokaju. Kod nas ga najviše ima u Međimurju gdje ga zovu pušipel. Velika bijela sorta je i austrijski rotgipfler iz Thermenregion, odnosno okruga Gumpoldskirchen i Bad Vöslau južno od Beča. Mi ga zovemo zelenac. U Hrvatskoj ga redovito kao sortno vino radi Kutjevčanin Vlado Krauthaker, a iz berbe 2016. odličan zelenac imali su i Tomci s Plešivice. Šparoge se kod nas najviše vežu uz Istru. Lokalna vina uz lokalnu hranu jedno je od glavnih pravila sparivanja i uz divlje istarske šparoge treba uživati u istarskim malvazijama. Ima ih različitih tipova pa mineralnije malvazije prošlogodišnje berbe s bijele ili sive zemlje treba pridružiti krem juhama. Tu se gotovo ne može pogriješiti odabere li se boca mlade malvazije s oznakom IQ, odnosno naljepnicom Istrian Quality. Rižotima će odgovarati zrelija vina, kakve su Selekcija vinarije Kozlović, Lagunina Festigia, Matoševićeva Alba Barrique, Kabolina Unica, Fakinova La Prima, Tomazov Sesto Senso…

  Jednostavna fritaja traži najsloženija vina

  Jednostavna fritaja ponovno traži najsloženija vina kakva rade Klaudio Ipša, Giorgio Clai (Malvazija Sveti Jakov), Kozlović (Santa Lucia), Coronica (Gran Malvazija), Vina Dobravac (Sonata), Benvenuti (Anno Domini) ili Capo vina (Virgo).

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...