More

  Rizling je rizling, a priča je o jednom vlasniku pa trojici pa opet jednom

  Prije 301 godine u Deidesheimu, gradiću u njemačkoj vinorodnoj refiji Pfalz, osnovana je obiteljska vinarija Jordan koju je početkom 19. stoljeća proslavio Andreas Jordan (1775.-1848.). Među prvima u svijetu on dan berbe nije određivao samo prema sladorima i kiselinama u grožđu, nego i prema tome koliko ga je “napala” plemenita plijesan. Nakon njegove smrti, troje djece podijelilo je imanje i nastale su vinarije Dr. Von Basserman-Jordan, Reichsrat fon Buhl i Von Winning.

  Vlasnici su se mijenjali, ali kakvoća nije

  Vlasnik sve tri postao je 2013. godine njemački poduzetnik Achim Niederburg koji se, među ostalim, bavio hotelijerstvom i ugostiteljstvom. Iste godine je i preminuo, ali vinarije su ostale u vlasništvu Niederburg Grupe koju vodi Achimova udovica Jana. No, svaka vodi svoju “vinsku politiku” i vina im se poprilično razlikuju. Vinarija Dr. von Bassermann-Jordan i danas je među najprestižnijima u Njemačkoj. Poslije smrti Andreasa Jordana naslijedio ju je sin Ludwig Andreas i nastavio raditi pod obiteljskim imenom. Njegova praunuka Auguste udala se 1883. za Emila Bassermanna pa je vinarija dobila današnje ime. Imaju 49 hektara vinograda na 20 položaja u Forstu, Deidesheimu i Ruppertsbergu, a u starom podrumu čuvaju vina od 1811. Te godine kraj Zemlje je prošao komet službenog naziva C/1811 F1 koji se golim okom mogao vidjeti čak 260 dana, a u vinariji kažu da su vina iz 1811. i danas sasvim užitna.

  Vina Bassermann-Jordan pio je i Goethe

  Ponose se tom berbom zato što ju je naručio i Johann-Wolfgang von Goethe za opuštanje tijekom boravka u obližnjim toplicama. Riesling Auslese Deidesheimer Langenmorgen i Deidesheimer Kieselberg Trockenbeerenauslese najskuplja su vina vinarije Dr. Bassemann-Jordan. U prodaji je Langenmorgen iz 1893. i stoji oko 5000 eura. Poprilično mlađi, iz 1971. je donekle i dostupan. Butelja je oko 170 eura. Kieselberg iz 1937. je oko 3500 eura. Suhi rizlinzi recentne berbe, poput Kalkofena GG 2017. su oko 30 eura u vinariji. To je vino lijepih mirisa po cvijeću i žutom voću te izrazito mineralnog i dugotrajnog okusa.

  Vinariju Reichsrat von Buhl nakon smrti Andreasa Jordana vodio je Franz Peter Buhl i vrlo je brzo stekla reputaciju hrama iz kojeg stižu ponajbolja, ali i najskuplja njemačka vina. Nasljednici Franza Petera Buhla vodili su je do 1952. Tad je obitelj von Guttenberg postala vlasnik, a japanski biznismen Toiyohiro Tokuoka bio je gazda od 1989. do 2013. kad je upravljanje preuzela Niederburg Grupa. Danas obrađuju 52 hektara vinograda na ponajboljim položajima u Deidesheimu i Forstu.

  Fon Buhl je hram najskupljih vina

  Suhi rizlinzi recentnih berbi su im između 15 i 80 eura, a uživao sam u Kieselbergu 2017. koji košta 35 i vrijedi svaki eurocent. Čudna je to kombinacija aroma grejpa i limete s jedne, a breskve i dinje s druge strane. U sredini je, naravno, mineralnost.

  Treća vinarija nastala nasljeđivanjem Jordana danas se zove Von Winning. Preuzeo ju je drugi Jordanov zet dr. Andreas Deinhard, a Leopold Von Winning postao je vlasnik početkom 20. stoljeća. Po njima se zovu i dvije linije vina. Dr. Deinhard su svježa i voćna vina iz inoksa, a Von Winning često nazivaju rizlingom burgundijskog tipa zato što fermentira, pa poslije i zrije na finom talogu u novim velikim drvenim bačvama. Imaju 64 hektara vinograda na ponajboljim položajima kakvi su Kirchenstück, Jesuitengarten i Pechstein u Forstu, Kalkofen, Langenmorgen i Kieselberg u Deidesheimu te Spiess u Ruppertsbergu. Sađeni su dosta gusto, na hektaru je 9500 trsova, a prinos smanjuju ostavljanjem dva do tri grozdića na svakome. Uzgoj grožđa i vinifikacija su izrazito prijateljski prema prirodi, sa što manje intervencija pa su prestali koristiti i bakar.

  Najcjenjeniji im je Riesling Kirchenstück GG. Berba 2017. opako je mineralna i vrlo slasna, iako nema neprovrela šećera. Stoji oko 60 eura.

  Vinarija Von Winning poznata je i po pjenušcima

  Otprilike triput jeftiniji je Von Winning Konigsbacher Olberg Riesling 2017. Već u mirisu dominira mineralnost, a osjete se i žuto voće, duhan i cvjetne note. Voćan mu je i okus u kojem ima i laganih orašastih nota.

  Dijeljenje imanja malo je kad dobro, no od podjele stare vinarije Jordan vinoljupci su svakako profitirali. Umjesto desetak vrlo dobrih i odličnih rizlinga, koliko bi ih vjerojatno bilo da je ostala jedinstvena, danas ih imamo najmanje triput više i u tri podosta različita stila. Imamo i tri razloga za odlazak u Weinstrasse (Vinska ulica) u Deidesheimu oko koje su sve tri vinarije, međusobno udaljene stotinjak metara.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...