More

  Norveški chardonnay, pjenušavi rizling, super graševine i hercegovački sherry

  Kategorije:

  Klečiš pred vinima, rekao je Željko Suhadolnik, urednik revije Svijet u čaši enologu Franji Francemu. Ova vina to i zaslužuju, odvratio je Franjo. Kleknuo je snimajući boce određene za “odstrel” u restoranu Stari Puntijar.

  Među osam prašnjavih odabranica, samo su dvije bile iz ovog stoljeća, a sve smo popili s velikim veseljem. Vina su bila ispravna, neka malo čudna, druga poprilično čudna, no zaslužila su vrijeme i razgovor.

  Dio Badelovih Diplomatskoh vina Zlatko Puntijar čuva u podrumu Sveti Martin ispod restorana na Gračanskoj cesti

  Povod ne baš sasvim uobičajenom kušanju bilo je podsjećanje na akciju Diplomatska vina koju su prije 15-ak godina pokrenule tvrtke Badel 1862 i revija Svijet u čaši. Diplomati akreditirani u Hrvatskoj bili su vinima kumovi.

  Prvi je kumstvo prihvatio Knut Tøraasen, koji je 2005. postao norveški veleposlanik u Hrvatskoj. Kumče mu je bio Chardonnay 2003. vinarije Nespeš. Ona je tad bila u sastavu tvrtke Badel 1862.

  Mirno je vino ‘puklo’ poput pjenušca

  To prvo diplomatsko vino, kao i Rajnski rizling 2004. iste vinarije koji je odabran kao drugo, napunjeni su u 500 boca. Dio je pohranjen u podrumu Sveti Martin zagrebačkog restorana Stari Puntijar.

  Jedinstven je užitak bio kušati prašnjava vina u društvu Franje Francema, Zlatka Puntijara i Željka Suhadolnika

  Chardonnay 2003. i sad je izvrsno vino, prekrasne boje s mladenačkim zelenkastim odsjajem. Intenzivnog je i sortno prepoznatljivog mirisa, tek s ponešto, reklo bi se taman koliko treba, mednih i balzamičnih nota te punog, slasnog, gustog, ali mekog i podatnog okusa.

  Vino je to u kojem se osjeti da je dugo putovalo kroz vrijeme na najljepši mogući način. Nimalo nije umorno, nego jednostavno „iskusno“, zrelo. Pri otvaranju drugog diplomatskog vina, Rajnskog rizlinga 2004. iste vinarije, čuo se zvuk kao kad se otvara pjenušac.

  Ugljikov dioksid ipak daje svježinu

  I pri točenju su se vidjeli mjehurići pa osjetili pri prvim gutljajima. Rizling je bio polusuh kad je punjen u bocu i u njoj je sama krenula druga fermentacija. To se može smatrati greškom, no u ovom slučaju je pomoglo vinu zato što mu je ugljikov dioksid dao dodatnu svježinu.

  Doživljajima vina svakako su pomogla ranije otvaranje te dekantiranje: prozračila su se pa dala najbolje od sebe

  Vlasnik obiteljskog restorana s gotovo dvostoljetnom tradicijom Zlatko Puntijar izvukao je iz podruma još tri vina iz Kurije Nespeš. Bili su to rajnski rizling, sauvignon i traminac berbe 2001.

  Po ljudskim su zakonima punoljetna

  Ekipa iz Badela pohranila ih je u poseban boks s namjerom da ih otvore 2012. za proslavu 150. obljetnice tvrtke. Zaboravili su valjda na njih, pa smo ih osam godina poslije „morali“ otvoriti mi.

  Ponovila se priča o lijepom starenju vina koja nisu bila pripremana za putovanje kroz vrijeme. Rajnski rizling. Riječ je, podsjetimo, o vinima koja su prošle godine postala punoljetna po ljudskim zakonima

  Nije jednostavno pročitati što piše na etiketama graševina Ive Enjingija i Zvonimira Tomca, ali lako je uživati u njima

  Rizling ima divnu boju i tercijarne arome, nastale tijekom godina u boci, nadvladale su one sortne. Sauvignon i traminac lako je bilo prepoznati, a u pohvalama smo se razišli. Nekima se više dopala očekivana svježina sauvignona, a meni sasvim neočekivana živost traminca.

  Graševine iz prošlog stoljeća

  Zvijezde tog običnog četvrtka postale su graševina s kraja prošlog stoljeća: Enjingijeva iz 1993. i Tomčeva iz 1994. Sjajna vina u punoj su snazi, zaokruženih aroma i okusa i gotovo smo se „otimali“ za još koji gutljaj.

  Iznenađenje je bila i Žilavka 1983. mostarske vinarije Hepok, hercegovački suhi sherry. U boci je krenula „šerizacija“, koja vinima iz španjolskog Jereza daje posebnu boju, mirise i okus. Nema neugodnih hlapivih ili octenih kiselina, a oksidativnih je nota, naravno, napretek.

  Nije žilavki nitko dodao destilat, što u Andaluziji rade, ali kao da je vino samo znalo u kojem smjeru treba krenuti

  Promjene koje u vinima u Andaluziji žele i potiču, u ovoj su se žilavki pokrenule same. Vino je ostalo ispravno, a pronašli smo mu i ulogu za stolom: fino bi pristajalo suhim kolačima našeg priobalja poput rapske torte.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...