More

  Čija je ovo etiketa? Pa pročitaj! Mouton Rotschild

  Kategorije:

  Tko se ne uplaši „kineskog“ pisma, nego dobro pogleda znakove, pročitat će da na etiketi piše Mouton Rothschild. Slavni bordoški podrum od 1945. svake godine poziva glasovite umjetnike da im ilustriraju etikete za najbolja vina kuće koja nose i naziv vinarije. U prosincu 2020. tako su objavili da je autor etikete za Château Mouton Rothschild 2018. kineski pisac i ilustrator Xu Bing, poznat po kaligrafiji koja nalikuje tradicionalnim kineskim znakovima, a u njima se mogu pročitati slova latinske abecede. U tom spoju kultura etiketa berbe 2018. sadrži dvije riječi: Mouton Rothschild. Mouton Rotschild 1973. krasi slika Bacchanale Pabla Picassa koji je te godine i preminuo. Bakanalije su iz 1959.

  Miró, Chagall, Braque, Picasso, Tàpies, Francis Bacon, Dali, Balthus, Jeff Koons, neki su od najslavnijih svjetskih umjetnika koji su radili etikete za Mouton Rothschild, a bilo je i naizgled neobičnih poteza poput poziva engleskom kraljeviću Charlesu koji je ilustrirao butelje berbe 2004. Tu je ozbiljnu ulogu zaigrala politika. Obilježavala se stota obljetnica britansko-francuskog sporazuma Entente Cordiale, to znači “srdačan dogovor”, kojim su se dvije države s višestoljetnim sukobima dogovorile tko će i kako kontrolirati Egipat, Maroko, Newfoundland, gradove u Senegalu, Gambiji i Gvineji te posjede istočno od afričke rijeke Niger.

  Na osnovi Entente Cordiale nastao je savez Antante koji je deset godina poslije postao jedna od sukobljenih strana u Prvom svjetskom ratu, a pokazalo se na kraju i pobjednička. Činili su je Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska te Rusko carstvo koje se, doduše, raspalo 1917., dakle godinu prije kraja prvog velikog rata.
  Današnji kralj Charles III. desetljećima je čeka prijestolje, a za etiketu Mouton Rotschilda naslikao je akvarel inspiriran francuskim krajolikom. Još. 1924. prvu je umjetničku etiketu osmislio francuski grafičar i autor plakata Jean Carlu (1900. – 1927.), a po završetku 2. svjetskog rata započela je tradicija da je svake godine radi drugi umjetnik. U Mouton Rotschildu kažu kako imaju potpunu slobodu stvaranja, iako su određene teme, poput vinove loze, užitka uz piće i ovna koji im je amblem, naglasili kao poželjnu inspiraciju.

  Samo etiketu berbe 2000. nije ukrasio aktualni umjetnik. Na boci je fotka ovna zlatara Jacoba Schenauera iz 1590.

  Vinarija je u prvoj od pet kategorija prema bordoškoj klasifikaciji iz 1855. koja je obuhvatila podrume s lijeve obale rijeke Gironde. Car Napoleona III. zatražio je rangiranje najboljih bordoških vina uoči svjetske izložbe u Parizu kako bi ih predstavio posjetiteljima iz cijelog svijeta. To je jedna od najstarijih klasifikacija vinarija na svijetu, ali u njoj nisu sve najbolje iz Bordeauxa. Nema, na primjer, Chateau Petrusa, koji je s desne strane te rijeke, tamo gdje dominira merlot, a vino im je desetljećima među najskupljima na svijetu. U prvoj kategoriji, Francuzi su to zvali Premiers Crus, otpočetka su Château Lafite, Château Latour, Château Margaux i Château Haut Brion, a Château Mouton Rothschild ušao je među pet velikih 1973.

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...