More

  Na inauguraciji Joea Bidena bi se naše vino pilo, da je inauguracije bilo…

  Kategorije:

  Ne znamo protokol inauguracije novog američkog predsjednika pa ne znamo ni hoće li doista nazdraviti vinom Benmosche Family Dingač, rekao je uoči službenog postavljanja Joea Bidena na čelo SAD-a Boris Mrgudić iz Orebića. On je iz slavne vinarske obitelji Bura-Mrgudić i posljednjih godina vodi vinariju koju su osnovali njegova majka Marija Mrgudić i ujak Niko Bura. Imaju vinograde na glasovitim pelješkim položajima Postup i Dingač i „podijelili“ su posao: sestra je radila Postup Mare, a brat Dingač Bura. Proizvodnja je vrlo mala, a oba su vina stekla kultni status.

  Bob Benmosche volio je vina Nike Bure

  Dingač Nike Bure kušao je i američki biznismen Robert Bob Benmosche. Prvi je put u Hrvatsku došao još prije domovinskog rata. Dopalo mu se, dolazio je sve češće i prije mirovine kupio kuću u Dubrovniku. Isprobavao je i i hrvatska vina, a nakon Burina Dingača poželio je upoznati ljude koji su ga napravili i brzo se sprijateljio s Nikom i Marom. Saznavši kako je kalifornijski zinfandel u stvari hrvatski crljenak, kupio je zemlju uz more u pelješkom mjestašcu Vignju, iz Kalifornije uvezao sadnice i zinfandel vratio u svoju postojbinu. Usporedno je posadio i plavac mali na Dingaču. Nije to radio sam, brigu o vinogradu, poslije i vinima, prepustio je Niki i Mari koju je kasnije zvao i svojom „šeficom“. Umro je 2015. od raka pluća.

  – Surađujemo i dalje s članovima njegove obitelji, suprugom, sinom i kćeri. Oni dolaze redovito u Hrvatsku i brinu o nekretninama. Imaju Villu Splendid u Dubrovniku. Mi održavamo vinograde i radimo vino. Dingača je između 4500 i 5000 boca na godinu, a zinfandela s Vignja između 2500 i 3000 – pojasnio je Boris Mrgudić.

  Američki biznismen kupio je i kuću u Dubrovniku

  Većinu vina, oko 70 posto, prodaju u SAD-u. Mahom su to, govori Boris, privatni kupci. Riječ je o oko 350 ljudi koji naručuju karton-dva i šalje im se izravno na adresu. Mahom su to poslovni ljudi, a dobar dio njih bio je i u Hrvatskoj.
  – Bob je volio Hrvatsku i hrvatska vina. Vinariju nije osnivao kako bi zaradio, važno mu je bilo da bude samoodrživa. A i nama je to dobra promocija. Posao se razvija, tko treba znati za ta vina, zna. I uspoređuje ih s drugima priča Boris Mrgudić.
  Roberta Benmoschea je američki predsjednik Barrack Obama pozvao da prekine uživanje u mirovini u vrijeme krize i da spasi veliku američku osiguravajuću tvrtku AiG. Tad je Benmosche upoznao i Joea Bidena koji je bio potpredsjednik. Kad bi Bidenova inauguracija 20. siječnja bila uobičajena, vjerojatno bi i gosti na svečanom ručku uživali u Dingaču. No, ručak je otkazan, kao i brojne druge uobićajene aktivnosti tijekom ustoličenja novog predsjednika. Dijelom zbog pandemije, a dijelom i zbog nedavnih nereda koje su izazvale pristaše Donalda Trumpa.

  Dingač je zaštićeni vinogradarski položaj od 1961.

  Tako Amerikanci neće ni naučiti da je Dingač naziv ograničenog položaja u pelješkom vinogorju i prvog zaštićenog vrhunskog vina. Zaštitu je u tadašnjoj Jugoslaviji dobio 1961., a međunarodnu tri godine poslije. Danas ima zaštićenu oznaku izvornosti. Vinogradarsko područje je u katastarskim općinama Pijavičino, Podobuče, Potomje i Trstenik. Dužina mu je 8070 metara, a između 552 metra u najužem dijelu i 1386 u najširem. Vinovom lozom zasađeno je 78,5 hektara, piše u specifikaciji za zaštitu oznake izvornosti.

  Dopuštena je sadnja isključivo sorte plavac mali crni, a maksimalni urod grožđa smije biti osam tona po hektaru. To znači i da se s hektara smije proizvesti najviše 4800 litara vina. A vina od grožđa s Dingača još su u 15. stoljeću bila između tri i četiri puta skuplja od drugih.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...