More

  Zlatni vinski poker: među najboljima na svijetu su i četiri naša sauvignona

  Concours Mondial du Sauvignon u Bruxellesu je najrelevantnije globalno ocjenjivanje
  sauvignona ili neslužbeno prvensto svijeta, stoga sa potpunim pravom možemo ustvrditi da su naši vinari ovjenčani zlatnim medaljama u Bruxellesu na krovu svijeta. U velikoj konkrenciji od preko 1200 uzoraka samo je njih 127 osvojilo zlatnu medalju a čak četri zlata pripala su hrvatskim vinarijama Kopjar (za dva vina), Bolfan i Bedeković.

  Šteta je da ovi uspjesi u javosti prolaze pomalo “ispod radara” jer su oni pokazatelj izvrsnosti (ne samo nagrađenih vinarija) naših sauvignona općenito, poglavito u Begovitoj Hrvatskoj. Hrvatska, obzirom na svoju površinu ima izuzetnu klimatsku i pedološku raznolikost pa dobivamo razne stilove sauvignona, uglavnom dobre kvalitete, međutim važno je naglasiti da u regiji Bregovita Hrvatska sauvignoni ipak daju najbolje rezultate. Prigorje (Bedeković) i Zagorje (Bolfan, Kopjar), odakle dolaze nagrađeni sauvignoni, uz Međimurje i Plešivicu vinogradarska su područja sa najvećim potencijalom u proizvodnji sauvignona.
  Zajednički nazivnik sve tri nagrađene vinarije je ekološki pristup pa je nezaobilazna činjenica da su sva četri vina nositelji eko certifikata što dodatno valorizira uspjeh iz Bruxellesa. Ima nešto zajedničko i u stilskom izričaju koji gaje ovi pobjednici jer bez obzira na osobni pristup i specifičnosti mikrolokacije sva četiri nagrađena vina možemo okarakterizirati kao sortna, svježa i lepršava vina naglašenih mirisnih i okusnih senzacija kako najbolje i pristaje teroairu koji ih okružuje.

  Mnogi će za ove sauvignone reći da su novozelandskog tipa (što nije neispravno) ali
  kada se govori o stilu puno je bolje da se naglašava naša regija i njezine specifičnosti zato što je dovoljno autentičnosti i stilske prepoznatljivosti da ih se s pravom može brendirati kao sauvignone Bregovite Hrvatske.
  Za najboljim sauvignonima svijeta nagrađena hrvatska vina ne zaostaju kvalitetom nego jedino cijenom što je dodatni argument da postanu neizostavan dio restoranske ponude i naših obiteljskih stolova. Maloprodajne cijene sva četiri naša nagrađena vina su oko 10 eura, a kvalitetom i stilom usporediva vina s natjecanja u Bruxellesu tri do pet puta su skuplja pa s pravom možemo zaključiti da naši sauvignoni imaju odličan odnos cijene i kvalitete.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...