More

  Slavni su po mjehurićima, a i mirni chardonnayi su im za pamćenje

  Kategorije:

  Sve boje finog bijelog vina ima Seigneur Chardonnay 2019. obitelji Barundić iz Krašića: žuta se prelijeva u zlatnu, a zadržala je zelenkasti odsjaj. Miriše na košaru voća u kojoj ima egzotičnog, tipičnog za sortu, ali dominiraju zreli limun, jabuka i kruška, dunja te žuta šljiva. Raskošnog je okusa, a razigrano, s finim kiselinama i mineralnošću.

  Riječ je o klasičnom chardonnayu burgundijskog tipa. Bobice su macerirane dva tjedna, a vino je nakon fermentacije odnjegovano na finom tralogu u kombinaciji novih i rabljenih bačvica od američkog i francuskog hrasta. Pravi je gospodar, što je i hrvatski prijevod francuskog naziva, a zahvaljujući raskoši mirisa i okusa, može popratiti cijeli obrok. Prirodno su mu društvo tjestenine s umacima od vrhnja te pečenja od piletine i puretine čije se svjetlije meso slobodno može zamastiti da mu se osigura sočnost, a mlinci “okupani” u masnoći od pečenja bit će odličan prilog. Koji stupanj hladniji dobro će popratiti i savijaču od jabuka bez šećera, ali s finim sladoledom od vanilije. Dobre su “sluge” ovom gospodaru i rakovi, može to biti i grancigula, kao i veća orada.

  Barundići su predstavili i novi pjenušac Perle Noir što znači crni biser. Riječ je o crnom pjenušcu, što je poprilična rijetkost, a u Champagnei se čak ni ne smiju prodavati kao šampanjci, nego na njima mora pisati “Coteaux Champenois”. Proizveden je od crnog pinota klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Na finom talogu je odležao čak 48 mjeseci i brut je, s vrlo malo neprovrela šećera što mu, uz punoću dobivenu vremenom, daje i izvrsnu svježinu. Četvrti je to pjenušavi as Mare i Josipa Barundića. Od crnog pinota rade i ružičasti pjenušac Le Rosé, od manzonija bijeli Elegance te od muškata žutog malo slađi i izrazito mirisni Amoreux. Josip je živio dugo u Francuskoj pa je i vinima dao francuske nazive.

  A crni pjenušac na Plešivici ima i Krešimir Ivančić iz istoimenog sela s druge strane podregije koje graniči sa Samoborom. Griffin Dark Side Brut je od portugisca i odlikuju ga izražene arome maline i višnje. Ivančić već dulje ima poker pjenušavih asova: Griffin Zero bijeli je brut nature pjenušac od chardonnaya, Griffin Brut bijeli od sorte Müller-Thurgau, a Griffin Rosé ružičasti brut pjenušac od portugisca. I njegova je vinarija najbolje znana po pjenušavim vinima, a također ima odličan mirni chardonnay. Na tržištu je berba 2019. Chardonnaya Griffin Sur lie, jubilarna deseta za ovo vino, a Krešo kaže i da je najbolja dosad.

  Vino je godinu dana odležalo na finom talogu u drvenim bačvicama, što se osjeća po finim aromana kruha. Miriše inače i na eukaliptus i mentu, bijeli papar, a okus mu je izrazito slastan, ugodno gorak, slojevit i vrlo dug. Jedno je to od velikih bijelih vina koja mogu pratiti i jela od mesa primjerena lakšim crnjacima, poput telećeg pečenja. Chardonnay je najpoznatija svjetska bijela vinska sorta loze. Roditelji su mu crni pinot i belina starohrvatska ili belina bijela velika, koja je imala najveći utjecaj na razvoj vinove loze u srednjoj i zapadnoj Europi. U svijetu je poznata kao heunisch weisser i gouais blanc, a njezin stari trs pronašli su u Krapini, pokraj rodne kuće Ljudevita Gaja. Veliko zanimanje za njezino podrijetlo pojavilo se nakon što je 1999. u časopisu Science objavljeno kako je roditelj više od 80 sorata.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...