More

  Odlični pjenušci stižu iz svih hrvatskih vinskih regija, najbolji ipak s Plešivice

  Slavonija i Podunavlje, Bregovita sjeverozapadna Hrvatska, Istra i Primorje te Dalmacija četiri su naše vrlo različite vinske regije, no iz svake je barem jedan pjenušac bio među najboljima na pozivnom ocjenjivanju pjenušavih vina “The Flute Stars” održanom 19. studenog 2021. u Esplanade Hotelu Zagreb. Enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić  i Silvio Dedić (Esplanade Zagreb Hotel) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić ocijenili su 53 pjenušca i najboljim proglasili Cuvée Prestige 2015. od chardonnaya i crnog pinota plešivičkog vinara Drage Kurtalja. Na finom talogu je odležao 62 mjeseca. Duga njega na kvascima dala je zrelo vino kompleksnog, a nježnog okusa. Pristaje kamenicama, delikatnim jelima od bijele ribe i intimnom društvu.

  Titulu Zlatni hrvatski pjenušac osvojila su još dva plešivička predstavnika, Blanc de Blancs 2016. Brut nature od vinarije Korak od chardonnaya i Three Stars Brut od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda obitelji Jagunić, te Blanc de Moi 2016. porečke Lagune od malvazije i bijelog pinota.
  Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić od sorte manzoni, Didin San obitelji Slamić iz Tisnog od trbljana, debita, pošipa i maraštine, Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino obitelji Jagunić samo od chardonnaya, te Vuglec Extra Brut od chardonnaya i mješavine sorata uobičajenih u Hrvatskom zagorju vinarije Vuglec iz mjesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih toplica. Priznanja “Brončani hrvatski pjenušac” zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d. od graševine, pjenušci Kota 267 od chardonnaya te Kota 235 od chardonnaya i bijelog pinota vinarije Kota iz Gornje Batine pokraj Zlatara, Misal Prestige od chardonnaya, crnog pinota i malvazije obitelji Peršurić iz Pršurića nedaleko od Višnjana te Jazz, pjenušac od graševine i rizlinga vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva.

  Među vinima proizvedenim klasičnom metodom druge fermentacije u boci najbolji rosé je Princeps Iločkih podruma od frankovke, a priznanje za najbolji pjenušac proizveden tankovskom metodom osvojio je Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika.
  Ocjenjivanje The Flute Stars organizirano je u okviru projekta iVino, osmišljenog za promociju hrvatskih vina i vinara. Prethodila su mu ocjenjivanja ružičastih vina Drink Pink te mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, a i ovaj put ugodno je iznenadila ujednačena kvaliteta pristiglih uzoraka. Ocjene 27 najboljih od 53 pjenušca bile su unutar pet bodova, osvojili su 85 i više od mogućih 100, pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale. Veseli i raznolikost sorata od kojih naši vinari rade pjenušce. Ima ih od graševine, malvazije, terana, žlahtine, tradicijskih mješavina sorata Dalmacije ili Sjeverozapadne Hrvatske, a iz Istre je stigao i Monterosso Rosé Brut Nature od montepulciana, sorte koju najviše uzgajaju u talijanskoj regiji Apuliji. Čak i oni koji koriste u svijetu uobičajene sorte za pjenušava vina, prvenstveno je riječ o chardonnayu i crnom pinotu, često dodaju autohtoni “začin” pa tako odaju počast svom kraju i lokalnom terroiru.
  Široka je i paleta stilova hrvatskih pjenušaca. Stigli su na ocjenjivanje osvježavajući i lagani za pijuckanje uz razgovor, fini aperitivni koji stvaraju želju za hranom pa i oni koji mogu dobro popratiti različita jela, čak i mesna. A ima i primjerenih najintimnijim druženjima, koji raspiruju strast. Još se jednom pokazalo kako je Hrvatska mala vinska zemlja po količinama, ali velika po raznolikosti i kvaliteti svojih vina.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...