More

  Poznati su po pjenušcima, a i chardonnayi su im za pamćenje

  Kategorije:

  Sve boje finog bijelog vina ima Seigneur Chardonnay 2019. obitelji Barundić iz Krašića: žuta se prelijeva u zlatnu, a zadržala je zelenkasti odsjaj. Miriše na košaru voća u kojoj ima egzotičnog, tipičnog za sortu, ali dominiraju zreli limun, jabuka i kruška, dunja te žuta šljiva. Raskošnog je okusa, a razigrano, s finim kiselinama i mineralnošću. Riječ je o klasičnom chardonnayu burgundijskog tipa. Bobice su macerirane dva tjedna, a vino je nakon fermentacije odnjegovano na finom tralogu u kombinaciji novih i rabljenih bačvica od američkog i francuskog hrasta.

  Pravi je gospodar, što je i hrvatski prijevod francuskog naziva, a zahvaljujući raskoši mirisa i okusa, može popratiti cijeli obrok. Prirodno su mu društvo tjestenine s umacima od vrhnja te pečenja od piletine i puretine čije se svjetlije meso slobodno može zamastiti da mu se osigura sočnost, a mlinci “okupani” u masnoći od pečenja bit će odličan prilog. Koji stupanj hladniji dobro će popratiti i savijaču od jabuka bez šećera, ali s finim sladoledom od vanilije. Dobre su “sluge” ovome gospodaru i rakovi, može to biti i grancigula, kao i veća orada. Barundići su predstavili i novi pjenušac Perle Noir što znači crni biser. Riječ je o crnom pjenušcu, što je poprilična rijetkost, a u Champagnei se čak ni ne smiju prodavati kao šampanjci nego na njima mora pisati “Coteaux Champenois”.

  Proizveden je od crnog pinota klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Na finom talogu je odležao čak 48 mjeseci i brut je, s vrlo malo neprovrela šećera što mu, uz punoću dobivenu vremenom, daje i izvrsnu svježinu. Četvrti je to pjenušavi as Mare i Josipa Barundića. Od crnog pinota rade i ružičasti pjenušac Le Rosé, od manzonija bijeli Elegance te od muškata žutog malo slađi i izrazito mirisni Amoreux. Josip je živio dugo u Francuskoj pa je i vinima dao francuske nazive.

  A crni pjenušac na Plešivici ima i Krešimir Ivančić iz istoimenog sela s druge strane podregije koje graniči sa Samoborom. Griffin Dark Side Brut je od portugisca i odlikuju ga izražene arome maline i višnje. Ivančić ima poker pjenušavih asova već dulje vrijeme: Griffin Zero bijeli je brut nature pjenušac od chardonnaya, Griffin Brut bijeli od sorte Müller-Thurgau, a Griffin Rosé ružičasti brut pjenušac od portugisca. I njegova je vinarija najbolje znana po pjenušavim vinima, a također ima odličan mirni chardonnay. Na tržištu je berba 2019. Chardonnaya Griffin Sur lie, jubilarna deseta za ovo vino, a Krešo kaže i da je najbolja do sad. Vino je godinu dana odležalo na finom talogu u drvenim bačvicama, što se osjeća po finim aromana kruha.

  rpt

  Miriše inače i na eukaliptus i mentu, bijeli papar, a okus mu je izrazito slastan, ugodno gorak, slojevit i vrlo dug. Jedno je to od velikih bijelih vina koja mogu pratiti i jela od mesa primjerena lakšim crnjacima, poput telećeg pečenja. Chardonnay je najpoznatija svjetska bijela vinska sorta loze. Roditelji su mu crni pinot i belina starohrvatska ili belina bijela velika, koja je imala najveći utjecaj na razvoj vinove loze u srednjoj i zapadnoj Europi. U svijetu je poznata kao heunisch weisser i gouais blanc, a njezin stari trs pronašli su u Krapini, pokraj rodne kuće Ljudevita Gaja. Veliko zanimanje za njezino podrijetlo pojavilo se nakon što je 1999. u časopisu Science objavljeno kako je roditelj više od 80 sorata.

  Jagode i trešnje prvo zamirišu iz čaše crnog pjenušca Barun Perle Noir vinarije Barundić iz Krašića. Potom se otvaraju arome crnog voća, kupina, crnog ribiza pa crne ljutkaste čokolade i nježnog papra, a na kraju i malo svježe jabuke… Okus mu je svjež, tanini su fini i trajni, a gutljaj brzo “zove” sljedeći. Traži široku čašu, burgundijsku za mirni crni pinot i može biti topliji nego ostali pjenušci, a teško je pronaći priliku kojoj neće pristajati. S hranom i bez nje, ali u intimnom društvu.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...