More

  Najbolja naša vina od cabernet sauvignona stižu iz Iloka i Istre

  Premium selection 2016, cabernet sauvignon vinarije TRS iz Iloka najbolji je cabernet sauvignon ocjenjivanja Pure Cab održanog u Esplanade Hotelu Zagreb organizirali Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Drugo mjesto osvojio je cabernet sauvignon Zigante 2015. iz Grožnjana, a trećeplasirani je cabernet sauvignon je Poletti 2016. iz Višnjana i to su zlatna hrvatska vina od najrasprostranjenije svjetske sorte.

  Na pozivno ocjenjivanje hrvatskih cabernet sauvignona stigli su uzorci najznačajnijih proizvođača iz cijele Hrvatske, a i priznanja su otišla u sve četiri naše vinogradarske regije. Vina su ocjenjivali enologinja Ivana Petric iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommelieri Darko Lugarić, Žarko Stilin i Tomo Jakopović te vinski novinar Željko Suhadolnik.

  Srebrna priznanja osvojili su caberneti Brčić Barrique 2017. iz istarske Nove Vasi, Bolfan Primus 2016. iz Hrašćine u Hrvatskom Zagorju, Suber 2019. iz Erduta, još jedan Trsov iz 2019. iz Iloka i Suber 2018 iz Erduta. Brončani cabernet sauvignoni su Korlat 2018. iz Benkovca, Kalazić Premium 2017. iz Zmajevca u Baranji, Bernobić 2021. iz Višnjana i Tomšić Barrique 2019. iz Železne Gore u Međimurju.

  Cabernet sauvignon je najzastupljenija vinska sorta loze u svijetu. Najvjerojatnije je nastala u 17. stoljeću u Francuskoj, spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. Uzgaja se u gotovo svim vinogradarskim regijama, a daje vina različitih stilova, od laganih i voćnih do raskošnih s kompleksnim aromama i punim tijelom.

  Hrvatski cabernet sauvignoni topla su i lijepo zaokružena vina, s voćnim, često čokoladnim, ali i biljnim, zelenim aromama. Pure Cab dao je dobar presjek naše scene, a vinari su pokazali i dokazali da znaju i mogu proizvesti vina visoke kvalitete od cabernet sauvignona. Značajne količine grožđa završe u crnim/crvenim blendovima, često ih miješaju i s našim autohtonim sortama, a vinarije koje proizvode monosortno vino idu ukorak s europskim i svjetskim vinarijama iz kojih izlaze ponajbolji cabernet sauvignoni.

  Uspjehu ocjenjivanja Pure Cab pridonijeli su domaćini iz Esplanade Zagreb Hotela koji su pripremili vina za posluživanje i okrijepili ručkom ocjenjivače nakon napornog rada.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...