More

  Nije šala: 1. travnja je 100 godina napunio Miljenko Grgić

  Kategorije:

  S kartonskim kovčegom i 32 dolara sakrivena u cipeli, Miljenko Grgić je 1954. otišao u Njemačku. Mladiću rođenom 1. travnja 1923. u mjestu Desne pokraj Neretve ostao je završni ispit na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, no neslaganje s tadašnjim režimom “otjeralo” ga je u svijet. Godinu i pol potom zaputio se u Kanadu, radio je tamo kao konobar pa u tvornici papira, a 1958. dobio je američku vizu i pridružio se rodbini u gradiću Aberdeenu u saveznoj državi Washington, a sanjao je o Kaliforniji kao vinskoj zemlji. Nećak svećenik rođen u Americi spojio ga je s ljudima iz vinarije Souverain u dolini Napa pa je željeni posao započeo uoči berbe, 15. kolovoza. Godinu potom prešao je u vinariju Beaulieu u kojoj je radio ruski emigrant André Viktorovich Tchelistcheff (1901. – 1994.), kojeg mnogi smatraju najznačajnijim američkim vinarom nakon prohibicije. Zajedno su eksperimentirali s malolaktičkom fermentacijom, koja grubu jabučnu kiselinu pretvara u “mekšu” mliječnu, a zahvaljujući njihovu trudu postala je standardnom etapom u proizvodnji crnih vina.

  Grgich-Hills-Estate-Winery-Austin-Hills-Grgich-Violet-Ivo-Jeramaz-ivine-vinske-priče-bakhov-sin-wine-vino-miljenko-grgić-modnialmanah

  Upoznao je tada i slavnog Roberta Mondavija te 1968. prešao u njegovu vinariju. Sprijateljili su se toliko da ni Mondaviju nije smetalo kad je Mike 1972. prihvatio ponudu odvjetnika iz Los Angelesa Jamesa Barretta da mu pomogne obnoviti Chateau Montelenu, zapuštenu vinariju s 90-godišnjom tradicijom. Već je sljedeće godine napravio Chardonnay Chateau Montelena 1973., najbolji s glasovite Pariške presude, “slijepog” ocjenjivanja na kojem su francuski stručnjaci taj chardonnay, kao i također kalifornijski Cabernet sauvignon Stag’s Leap 1973. proglasili boljima od burgundijskih i bordoških vina.

  Boca Chardonnaya Chateau Montelena 1973. danas je u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian u zbirci izložaka koji su “stvarali američku povijest”. Da ne bi bilo greške čije je to vino, od 2009. tamo su i kovčeg s kojim je Grgić otišao iz Jugoslavije te francuska kapa bez koje ga je gotovo nemoguće zamisliti.

  O tom je ocjenjivanju snimljen i odličan film “The Bottle Shock”, kod nas nezgodno preveden kao “Dvoboj vinara”, u kojem se Grgić ne spominje. Nije baš jasno zašto. Neki tvrde da sam Grgić nije dopustio da bude glavni lik, drugi da se vlasnik Chateau Montelene naljutio nakon Mikeova odlaska iz vinarije 1977. pa ga je, kao jedan od producenata filma, izbacio iz scenarija.

  Kako god, Mike je s partnerom Austinom Hillsom osnovao Grgich&Hills Estate koja danas obrađuje 366 hektara vinograda ekološkim, a djelomično i biodinamičkim pristupom, te radi odlična vina. Vode je Miljenkova kći Violet, inače profesorica čembala, i nećak Ivo Jeramaz.
  Ekološki vinograd dugoročno je isplativiji nego onaj koji se obrađuje konvencionalno. Trsovi dulje žive u vinogradima u kojima se ne koriste kemijska sredstva i plodove daju desetljećima, riječi su kojim u vinariji Grgich & Hills promoviraju ekološki uzgoj grožđa.

  Grgich-Hills-Estate-Winery-Austin-Hills-Grgich-Violet-Ivo-Jeramaz-ivine-vinske-priče-bakhov-sin-wine-vino-miljenko-grgić-modnialmanah

  Mike Miljenko Grgich 1. travnja 2023. slavi stoti rođendan. Tim će povodom vinarija predstaviti dva nova vina pod etiketom Centennial Celebration (stogodišnja proslava). To su Chardonnay 2020. posvećen Pariškoj presudi i Cabernet Sauvignon Yountville Old Vine iz 2019.
  Sudionici ekskluzivnog predstavljanja u vinariji u Rutherfordu mogu razgovarati i sa slavljenikom koji je na izravnom linku.

  Treba reći i da je Grgić zaslužan za dokazivanje najbliže rodbinske veze kalifornijskog zinfandela, koji mi zovemo tribidrag ili crljenak, Talijani primitivo, a Makedonci i Crnogorci kratošija, s našim plavcem malim. Grozdovi zinfandela podsjetili su ga na plavac mali pa je potaknuo istraživanje na kalifornijskom sveučilištu Davis koje je pokazalo kako su u odnosu roditelj-dijete. Isprva se činilo kako je crljenak roditelj, ali rezultati posljednjih istraživanja modernijom tehnologijom potvrdila su blisku vezu, ali ne i tko je kome potomak.

  Vinarija Grgich & Hills danas radi 25 vina u tri kategorije: Napa Valley Selection, Miljenko’s Selection i Legacy Selection. Moram napomenuti da je njegov Cabernet sauvignon 2012. jedino vino kojem sam na ocjenjivanju Vinske zvijezde 2016. dao maksimalnih 100 bodova. Kako je prosječan broj bodova koje je dodijelilo šestero ocjenjivača bio 99, nisam bio jedini.

  Miljenko Grgić je 1995. konačno i diplomirao na zagrebačkog Agronomskom fakultetu, a 2014. osnovao je i zakladu koja najboljim studentima omogućuje tromjesečni boravak u kalifornijskim vinarijama. Još od 1996. ima vinariju Grgić vina u Trsteniku na Pelješcu koju odlično vodi Krešo Vučković, a rade vina od pošipa i plavca malog, dvije najznačajnije dalmatinske autohtone sorte.
  Osim njih, kod nas su povremeno dostupna i Grgićeva kalifornijska vina sauvignon, chardonnay, zinfandel i cabernet sauvignon. Kad ih ima, cijene butelja su između 40 i 60 eura.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...