More

    Graševinu voli gotovo svako jelo

    Koje jelo pripremiti i servirati uz graševinu, pitala je prijateljica? Bilo koje, odgovorio sam. Velika većina jela može se dobro upariti sa s našom najznačajnijom sortom koja može dati vina najrazličitijih stilova pa evo i primjera:

    Pjenušci od graševine – kavijar, dimljeni losos, sirove školjke, masniji tradicijski namazi….

    Mlade, svježe graševine – umjereno začinjeni suhomesnati proizvodi, laganiji sirevi, bijela riječna i morska riba, riblji carpaccio i salate s plodovima mora, bijela mesa, rižoti, tjestenine…

    Zrele graševine- zreliji suhomesnati proizvodi i sirevi, jela sa roštilja, kuhana junetina ili janjetina s umakom, umjereno začinjeni riblji paprikaš ili gulaš koji mogu biti i jako začinjeni ima li u vinu nešto neprevrelog šećera. One izrazito mineralne podržavaju i rakove.

    Odležane graševine – teleća i svinjska pečenja, plava, masnija riba sa žara, krvavice, pečenice, buncek…

    Macerirane graševine – pečena svinjska potrbušina, carpaccio od junećeg bifteka, teleći odrezak u umaku od gljiva…

    Predikatne graševine – jednostavnije je dobro poslužiti uz slastice, ali uz napomenu da vino uvijek mora biti slađe ili barem jednako slatko kao i slastica. Visoki predikati (prosušene bobice, izbor prosušenih bobica) osim ponekih slastica vole sireve sa plemenitom plijesni a oni najkoncetriraniji i gusju jetru. Ledena vina mogu pratiti samo najbolji, jako aromatični sirevi s plemenitom plijesni te gusja jetra.

    • Arhivske graševine:

    Za njih vrijedi pravilo kao i za ostala arhivska vina da ih je najbolje kušati same kako bi se usredotočili isključivo na vino. Ako baš postoji želja za uparivanjem, jelo mora biti mirisom, okusom i strukturom slabije od vina kako na bilo koji način odvuklo pažnju sa arhivskog vina.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

    Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

    J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...