Koje jelo pripremiti i servirati uz graševinu, pitala je prijateljica? Bilo koje, odgovorio sam. Velika većina jela može se dobro upariti sa s našom najznačajnijom sortom koja može dati vina najrazličitijih stilova pa evo i primjera:
Pjenušci od graševine – kavijar, dimljeni losos, sirove školjke, masniji tradicijski namazi….
Mlade, svježe graševine – umjereno začinjeni suhomesnati proizvodi, laganiji sirevi, bijela riječna i morska riba, riblji carpaccio i salate s plodovima mora, bijela mesa, rižoti, tjestenine…
Zrele graševine- zreliji suhomesnati proizvodi i sirevi, jela sa roštilja, kuhana junetina ili janjetina s umakom, umjereno začinjeni riblji paprikaš ili gulaš koji mogu biti i jako začinjeni ima li u vinu nešto neprevrelog šećera. One izrazito mineralne podržavaju i rakove.
Odležane graševine – teleća i svinjska pečenja, plava, masnija riba sa žara, krvavice, pečenice, buncek…
Macerirane graševine – pečena svinjska potrbušina, carpaccio od junećeg bifteka, teleći odrezak u umaku od gljiva…
Predikatne graševine – jednostavnije je dobro poslužiti uz slastice, ali uz napomenu da vino uvijek mora biti slađe ili barem jednako slatko kao i slastica. Visoki predikati (prosušene bobice, izbor prosušenih bobica) osim ponekih slastica vole sireve sa plemenitom plijesni a oni najkoncetriraniji i gusju jetru. Ledena vina mogu pratiti samo najbolji, jako aromatični sirevi s plemenitom plijesni te gusja jetra.
-
Arhivske graševine:
Za njih vrijedi pravilo kao i za ostala arhivska vina da ih je najbolje kušati same kako bi se usredotočili isključivo na vino. Ako baš postoji želja za uparivanjem, jelo mora biti mirisom, okusom i strukturom slabije od vina kako na bilo koji način odvuklo pažnju sa arhivskog vina.