More

  Gljive iz šume i vino iz amfore

  Kategorije:

  U poplavi jantarnih vina na hrvatskom tržištu većina je onih čiji autori ne razumiju temeljno određenje ili bit vina, zanatski su limitirani ili jednostavno ne shvaćaju osnovne zakonitosti ovakve proizvodnje.

  Upravo je zato dragocjena svaka boca dugo maceriranog vina kreiranog u glavi vinara, nastalog u vinogradu, a školovanog u podrumu uz minimalne inetrvencije, gdje majstori slušaju vino i puštaju ga u tišini da se razvija u amfori ili bačvi tek pazeći na tajming pretoka koji je ključan u ovakvoj vinifikaciji.
  Jedan od takvih dragulja nastao je u zelinskoj boutique vinariji Bedekovich koja se čvrsto drži ekološkog svjetonazora i predano radi na kvaliteti vina. U ovoj zanimljivoj kompoziciji majstorski su umiješane tri sorte: manzoni (oko 60 posto), sivi pinot i traminac. Vino je duboke jantarne boje, savršene bistroće i primjetno gusto. Preciznog, kompleksnog mirisa gdje se dominantne arome arancina isprepliću sa začinskim notama klinčića i fermentiranog bijelog čaja. U okusu bogato i sadržajno, fino, toplo i primjetno slasno dok na drugoj strani spektra omekšali tanini i naglašena svježina drže vino u savršenoj ravnoteži. Čvrstog garda, naglašene strukture, dugačkog i pamtljivog retrookusa ostavlja dojam ozbiljnog vina kojem najbolji dani tek predstoje. Kušali smo ga uz pikantnu juhu od povrća šumskih gljiva i teletine sa rižinim rezancima i pokazao se kao odličan partner začinjenoj azijskoj kuhinji, ali je i jednako dobro pratio i pečenu svinjsku potrbušinu.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...