U poplavi jantarnih vina na hrvatskom tržištu većina je onih čiji autori ne razumiju temeljno određenje ili bit vina, zanatski su limitirani ili jednostavno ne shvaćaju osnovne zakonitosti ovakve proizvodnje.
Upravo je zato dragocjena svaka boca dugo maceriranog vina kreiranog u glavi vinara, nastalog u vinogradu, a školovanog u podrumu uz minimalne inetrvencije, gdje majstori slušaju vino i puštaju ga u tišini da se razvija u amfori ili bačvi tek pazeći na tajming pretoka koji je ključan u ovakvoj vinifikaciji.
Jedan od takvih dragulja nastao je u zelinskoj boutique vinariji Bedekovich koja se čvrsto drži ekološkog svjetonazora i predano radi na kvaliteti vina. U ovoj zanimljivoj kompoziciji majstorski su umiješane tri sorte: manzoni (oko 60 posto), sivi pinot i traminac. Vino je duboke jantarne boje, savršene bistroće i primjetno gusto. Preciznog, kompleksnog mirisa gdje se dominantne arome arancina isprepliću sa začinskim notama klinčića i fermentiranog bijelog čaja. U okusu bogato i sadržajno, fino, toplo i primjetno slasno dok na drugoj strani spektra omekšali tanini i naglašena svježina drže vino u savršenoj ravnoteži. Čvrstog garda, naglašene strukture, dugačkog i pamtljivog retrookusa ostavlja dojam ozbiljnog vina kojem najbolji dani tek predstoje. Kušali smo ga uz pikantnu juhu od povrća šumskih gljiva i teletine sa rižinim rezancima i pokazao se kao odličan partner začinjenoj azijskoj kuhinji, ali je i jednako dobro pratio i pečenu svinjsku potrbušinu.