More

  Malvazija istarska može i uz azijsku kuhinju

  Impresivan je raspon jela i namirnica koje prati malvazija istarska bijela. Ta činjenica dodatno dobiva na težini kada se uzme u obzir gospodarska važnost sorte, njena sveprisutnost u Istri i senzacionalna gastro ponuda koja je jedan od zaglavnih kamena istarskog turizma. Najpopularnije i količinski najznačajnije su svježe malvazije, no i odležanih, pjenušavih, maceriranih i desertnih je sasvim dovoljno da poprate glavne istarske gastro adute.

  Jednostavni pjenušci napravljeni tankovskom metodom najbolji su kao aperitivi ali mogu pratiti jednostavnije, masnije namaze na otvaranju ručka ili večere.


  Odležani pjenušci proizvedeni klasičnom metodom dobro će pristajati uz kavijar, sirove školjke (prvenstveno kamenice), riblji carpaccio, hladne salate s plodovima mora…

  Mlade i svježe malvazije fino prate hladna riblja predjela, nježniju, bijelu ribu jednostavnije pripreme, tjesteninu svjetlijih umaka, laganija rižota (poput primavera), piletinu…

  Malvazije naglašenije strukture i mineralnosti, iako mlade, ići će uz bijelu ribu sa žara, škampe i kozice sa žara, umjereno pikantne suhomesnate proizvode i mlade sireve, kunića, puževe… Ako su pune slasti ili s malim ostatkom neprevrelog šećera dobro će pristajati pikantnoj azijskoj kuhinji.

  Odležane malvazije dobre su prijateljice klasičnog roštilja, svinjskog pečenja, plave ribe… One mineralnije pasat će uz jastoga i hlapa, a one naglašene aromatike i jelima s bijelim tartufom.

  Macerirane malvazije su vina za ozbiljnija mesna jela poput teletine, svinjske potrbušine, pečene patke…

  Slatke malvazije možemo poslužiti uz voćne deserte, pazeći pritom da slastica ne bude slađa od vina, a one izrazito slatke i koncentrirane uz guščju jetru ili sireve sa plemenitom pljesni.

  Ovo su preporuke koje vam mogu pomoći pri odabiru jela uz određen tip malvazije, a izbor je uvijek osobna stvar. Neka vam vaše nepce bude glavni kriterij!

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...