More

    I dobro vino miriše na gnoj

    Kategorije:

    Divna je bila večera neke davne godine u opatijskom restoranu Bevanda, divna su bila i vina koja smo uz hranu pili, a još je ljepši bio “afterparty after midnight” na koji je malu ekipu Klaudio Jurčić pozvao u vinski podrum. I tamo je, naravno, otvarao velika vina pa među njima i bordoški crni blend Brane Cantenac 1979. iz Margauxa od cabernet sauvignona (65 posto), merlota (30) i cabernet franca. Čaša je bila prava, a miris…

    Vino koje je tad imalo 37 godina mirišalo je na gnoj. Nasmijao se Klaudio na tu primjedbu i rekao ostavit ćemo ga malo. Ostavili smo ga nekoliko sati i igrali se s drugim vinima. Kad smo mu se pred zoru vratili, bilo je to sasvim drugo vino. Mirisi duhana, cedra, vanilije, čokolade i kave izmiješali su se s crnim ribizom, kupinom, šljivom te šumskim tlom, gljivama

    Svatko kome je mačak ostao zatvoren u prostoriji s obućom zapamtio je iznimno neugodan miris mačje mokraće u cipeli, jednom od omiljenih mjesta u koje ovi ljubimci obavljaju malu nuždu. A miris mačjeg urina ljubitelji vina ističu kao posebnu kvalitetu zrelih vina jedne od najcjenjenijih sorti, aromatičnog sauvignona bijelog. Kod rajnskog rizlinga, kojeg mnogi zovu kraljem vina, s godinama se pojavljuje miris petroleja, u chardonnay se osjeti vosak, a i veliki crni pinoti, koji spadaju među najskuplja vina na svijetu, mirišu na gnoj. Kakav je užitak mirisati takva vina? Izniman, zato što se u vinu ne uživa tako da se izdvajaju pojedini mirisi, nego se ocjenjuje cjelina.

    Mirise vina od sangiovesea izvrsno su predstavili u Toskani 2018. godine predstavljajući Chianti classico. U velike staklene “tikvice” stavili su voće i ostale biljke, začine, kavu, čokoladu pa i dijelove bačava pripremajući nas za kušanje jednog od najvećih svjetskih brendova. Vinske arome mogu biti primarne, sekundarne i tercijarne. Primarne su najuočljivije, podsjećaju na voće i cvijeće, i u vino stižu iz kožice i pokožice grožđa. Sekundarne arome nastaju tijekom vrenja, a najpoznatiji su mirisi maslaca koje zahvaljujemo kvascima, te svježe ispiljene hrastovine, vanilije i prepečenca koje vinu daje kontakt s dužicama bačve. Potonji su mirisi izraženiji kod vina koja su bila u novim malim bačvicama, popularno zvanim barrique. Kod neiskusnih podrumara vrlo često ti mirisi postaju dominantni, čak i neugodni i “preuzmu” odnosno sakriju očekivane vinske mirise. Nažalost, i takva vina imaju puno publike pa je korištenje barriquea i u nas vrlo popularno i čak se posebno obilježava na etiketi. Takvih oznaka u “pravim” vinskim zemljama nema. Nema ih ni kod većina hrvatskih ozbiljnih vinara. Korištenje barriquea treba biti začin najboljim vinima. Zbog toga podrumari često dio vina njeguju u novom barriqueu, dio u bačvicama starim dvije-tri godine, a dio u velikim drvenim bačvama i kasnije ta tri vina miješaju da dobiju umjerene arome drveta. Sekundarne arome, zajedno s onim najcjenjenijim, tercijarnim, zajednički se nazivaju bukeom (bouquet). Tercijarne arome nastaju kod vina koja su mjesecima, pa i godinama, odležavala u boci.

    Znanstvenici još nisu otkrili sve procese koji se odvijaju u vinu u u mraku pravog vinskog podruma i koji su odgovorni za arome meda, prepečenca, kože, divljači, gnoja, začina, benzina ili petroleja.Kombinacija svih tih mirisa, upotpunjena s okusima, slatkoćom, gorčinom, kiselkastošću i snagom alkohola, te njihovo trajanje “na nosu” i u ustima, stvara konačni dojam o vinu. Zato će mnogi pozdraviti i miris petroleja u odležanom rajnskom rizlingu, te s velikim veseljem provaljati gutljaj takvog vina o ustima prije nego što ga progutaju. Neće im smetati ni miris mačje mokraće u sauvignonu. Kao što ni mački ne bi smetao miris mokraće njenoga mužjaka i vjerojatno bi, barem u vrijeme parenja, liznula malo takvoga vina. Ne, naravno zbog užitka u vinu, nego zbog hormona. Tako vino, a o tome se često priča, doista može biti afrodizijak. Barem za mačke. Svaka sorta ima velik broj specifičnih mirisa. Razlikuju se i ovisno o zemlji u kojoj se proizvode. Evo djelića raskoši koja se u njima može namirišati:
    Chardonnay – jabuka, breskva, karamele, agrumi, maslac, vosak, med, začinsko bilje, minerali, kremen…
    Sauvignon – zelena paprika, bazga, dunja, oskoruša, ogrozd, ananas, badem, kikiriki, kopriva, pokošena trava, mačji urin…
    Graševina – marelica, zelena jabuka, dinja, naranča, nektarina, kivi, kamilica, akacija, grašak…
    Rajnski rizling – smokva, metvica, limeta, lipa, sijeno, paprika, petrolej, dim…
    Traminac – marelica, dunja, datulja, ruža, crni čaj, cimet, klinčić…
    Malvazija – kruška, kivi, kaki, grejp, kvasac, kruh
    Pošip – jabuka, kruška, limun, vanilija, cimet, med…
    Plavac mali – šljiva, trešnja, borovnica, crni ribiz, kupina, dud, šumska jagoda, čokolada…
    Cabernet sauvignon – klinčić, crni ribiz, paprika, zeleni papar, metvica, duhan…
    Pinot crni – malina, trešnja, jagoda, ruže, gnoj, kompost, divljač…
    Gamay (Beaujolais nouveau) – mlada kruška, guma za žvakanje…
    Syrah (shiraz) – borovnice, crni ribiz, višnje, šljive, svježe mljeveni papar, đumbir, ljubičice…

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

    Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

    Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

    Haiku s Hvara: Hvala

    Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...