More

  Vina uz žlicu, jela za vilicu, a gin s desertom

  Kategorije:

  Tatarski biftek popraćen pjenušcem Memoria Brut neture vinarije Enosophia iz Feričanaca otvorio je 17. enogastronomski susret Vino uz žlicu koji je u bistrou Nico’s u srcu Zagreba organizirao Mustafa Topčagić, novinar i vlasnik agencije Fama.

  Pjenušac je proizveden klasičnom metodom od rajnskog rizlinga s položaja Potkova i nakon druge fermentacije odležao je tri godine u boci na finom talogu.
  Vino od iste sorte, ali mirno, popratilo je i toplo predjelo. Voditelj bistroa Ivan Srdar i novi chef Marko Rerečić ponudili su raviole punjene ricotta sirom i špinatom u salsi s bosiljkom, a Rizling 2022. stigao je iz vinarije Consul iz Vetova pokraj Kutjeva.

  Njihova zagrebačka predstavnica Ivana Pranjić rekla je kako naziv vinarije priziva doba Rimljana, koji su u tom kraju imali vinograde, a oni samo nastavljaju tradiciju.
  Uz sporo kuhanu teleću koljenicu garniranu risottom alla milanese i gremolatom poslužena je Blatina barrique 2020. hercegovačke vinarije Nuić, a uslijedio je prženi file trlje obogaćen bjelanjkom i bademima s krumpir salatom s bijelim lukom, radičem, rukolom i pestom od rukole. Vugavom 2021. vinarije Vislander s Visa.

  Gastroavantura okončana je pudingom od limuna s kuhanim jabukama u šećernom sirupu, posutim kokosovim mrvicama. Uzbudljiv desert nije popraćen vinom nego osvježavajućim koktelima od Tonica Fever Tree i dvije vrste gina – Sloe Gin Karolina 58 i Distilled Gin Aldo 52 – destilerije Sempervinum iz sela Veleniki pokraj Poreča. Osim u zanimljivo uparenim jelima i vinima, uživalo se i u maslinovim uljima KuSshh s Krka. Monika Kovač i Nives Matić rade ih pet: ekstra djevičansko, s čili paprikom, s limunom, s narančom i s mediteranskim biljem.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...