More

  Fenomenalan sortni potencijal – šest pušipela, a šest sasvim različitih vina

  Kategorije:

  Dva su tjedna prošla od gala radionice o stilskim inačicama pušipela na vinskom festivalu Urbanovo 2023. a dojmovi ne blijede. Kušanje smo započeli prvakom ocjenjivanja vina Urbanovo 2023. u kategoriji pjenušaca.

  Zlatni zvir brut vinarije Tomšić napravljen je tradicionalnom metodom. Čistog je i finog mirisa u kojem je vinar sačuvao aromatske osobine sorte što je zahtjevno kod „tehnloških“ vina kakva su pjenušava. Na okusu je bogato i sljedivo, naglašenog korpusa, a dodatnu punoću daje mu mali ostatak šećera. To je opravdani kompromis prema široj publici, ali dojam je da bi uz malo više svježine vino bilo u savršenoj ravnoteži i time se uvrstilo među najbolje hrvatske pjenušce.

  Oduševljenje Tome Jakopovića vinima koja je predstavljao uoči Urbanova nije splasnulo ni dva tjedna kasnije

  Slijedio je Pušipel PET NAT Podruma Štrigova. Ovu tehnologiju za proizvodnju pjenušaca nazivaju i metodom predaka, a riječ je se o primitivnoj vinifikaciji tijekom koje se mošt u određenoj fazi fermentacije zatvara u boce s krunskim čepom kako bi zadržao ugljikov dioksid i ostao pjenušav. Teško je zadržati precizne i čiste arome kod ovakvih vina zato što su pod utjecajem taloga i kvasaca. No, u Podrumu Štrigova napravili su tehnički savršeno vino, jasnih sortnih aroma, finog okusa, naglašene svježine i pokazali kako je moslavac poželjan i u takvoj stilskoj formi.

  Na red je došao Pušipel classic 2022. vinarije Kossi. Kao predstavnik najmasovnijeg žanra (mlado, svježe vino) zadovoljio je žiri i u velikoj je konkurenciji bio najbolji među pušipelima. Intenzivnog je, slojevitog mirisa, bogatog okusa uz naglašenu mineralnu svježinu. Lako se pije i ostavlja dojam veselog, lepršavog vina, ali koje u svakom gutljaju svojom strukturom i širinom podsjeća na autoritet moćne sorte. Četvrti Pušipel na kušanju bio je K32 iz berbe 2021. vinarije Horvat. To je promišljeno, temeljito projektirano vino što pokazuje da je vinar imao jasnu viziju što treba raditi od trsa do čaše. Nije pretjerano reći da je čista avangarda.

  Dodaju li se opisanim pušipelima zreli i arhivski koji nisu predstavljeni, jasno je kakvim blagom Međimurci raspolažu

  Šest mjeseci školovano je u finim bačvicama od međimurskog hrasta, na nosu raskošno s tipičnim sortnim aromama u prvom planu te slatkastim notama hrasta i tek pozadinskim daškom dima. Okusne komponente nastavljaju se na mirisne, a tople strane spektra u savršenoj su ravnoteži sa svježinom protkanom uglađenim taninima na tvrdoj strani. Vino djeluje vrlo iskusno premda je tek u drugoj godini. Na najbolji način su ukazali u vinariji Horvat na potencijal sorte i njezinu podatnost izvan mainstream niše.

  Veliku hrabrost i odlučnost s jasnom vizijom utemeljenom na iskustvu i znanju pokazali su u vinariji Cmrečnjak Pušipelom X2 iz 2021. Ovo „pankersko“ vino nedvojbeno ukazuje na izuzetan domet sorte, premda napregnut do krajnjih granica u ovom slučaju. Jantarno vino, dugo macerirano i školovano u velikim bagremovim bačvama u svakom smislu izražava najbolje osobine moslavca. Potpuno čiste, slojevite vinozne arome rašire se čašom tek nakon što vino prodiše, a bogatstvo i širina okusa dolaze do izražaja kad se temperatura podigne iznad 12 stupnjeva. Tad postaje neodoljivo nepcu iskusnog kušača koji može prepoznati sve vrijednosti ovog „pomaknutog“ vina. Karakterno vino karakternog vinara.

  Osim pušipela u starim i novim međimurskim podrumima kriju se i izvaredni rizlinzi, sauvignoni, crni pinoti…

  Posljednji pušipel bila je izborne berbe bobica vinarije Novak. Tu je pokazao još jedno svoje lice i dao jasan odgovor o potencijalu kad su predikatna vina u pitanju. Zanatski jako dobro odrađena vinifikacija, bez naznaka hlapive kiseline koja se kod ovakvih vina nerijetko pojavljuje. Zadržana je i sortna prepoznatljivost u obliku zrelih mirisa žutog voća uz lagane botritisne note koje daju vinu poseban šarm. Savršeni odnosi neprevrelog šećera i kiselina, uz punoću okusa aduti su ovog šarmantnog vina.

  Šest pušipela, šest potpuno različitih vina pokazalo je potencijal i raspon sorte,
  a dodamo li tome još sve one zrele pušipele koje ovom prilikom nismo kušali, uključujući i arhivska vina, jasno je sa kakvim bogatstvom raspolažu međimurski vinari.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...