More

  Dragan Vasić Janko: Ne možeš ‘vinariti’ u Smederevu, a nemati smederevku

  Kategorije:

  Posjet Podrumu Janko Dragana Vasića u Smederevu nezaboravno je iskustvo čak i
  za pasionirane vinofile iz redakcije portala vinskiklub.hr. Širok osmijeh domaćina,
  prijateljski zagrljaj i mlada smederevka na dočeku pomogli su da nakon
  šest sati vožnje bez pauze zaboravimo na umor i s potpunim se povjerenjem
  prepustimo se Jankovim eno-gastro čarolijama.

  – Ne možeš raditi vino u Smederevu, a nemati smederevku – rekao je Janko poslužujući prošlogodišnje vino od te sorte koje pršti svježinom i bogatim aromama zarobljenim u čaši. Vitkog je tijela, nižih alkohola, finog okusa i glatko može biti sjajan aperitiv, ali i jednako uspješno popratiti čitav niz jela poput piletine, bijele ribe, raznih rižota i tjestenina laganijih bijelih umaka.

  U ponudi Podruma Janko je i Jelena Rosé od merlota, cabernet sauvignona, shiraza i sangiovesea posvećen supruzi

  Uz domaće suhomesnate proizvode i posebno fini smederevski meki sir poslužen je rizlinig Zapis 2019. Vino u kojem je sve jasno, izraženog intenziteta, prepoznatljivih sortnih mirisa žutog voća, a tercijarne petrolejske note su prisutne, ali diskretne. U okusu sočno, puno i bogato sa svježim mineralnim završetkom.

  Na stolu se ubrzo našla fina piletina sa vrganjima u bijelom umaku, a nepogrešivo ju je pratio chardonnay Misija 2013. Ovo doista senzacionalno vino prkosi vremenu i ostavlja dojam da će još dugo razveseljavati nepca sretnika koji će biti u prilici kušati ovaj nektar boje starog zlata. Slojevitih aroma pomiješanog zrelog žutog, bijelog i tropskog voća. U okusu bogato i duboko, puno slasti uz naglašenu mineralnost koja ga drži u ravnoteži i potiče na meditaciju. Jedno od onih vina koje se ne zaboravlja, a karakterom podsjeća na Janka.

  Požurio je sa sljedećim vinom kao da sutra ne postoji i servirao Sauvignon 2022. vrlo visoke energije, novozelandskog tipa, ali ipak malo smireniji. Sortno karakteriastični mirisi bazge, koprive i liste rajčice nastavljaju se i na nepcu kao okusne senzacije. Odlično se nosi s velikih 15,5 posto alkohola koje neutralizira visoka mineralna svježina.

  Taman smo odahnuli nakon prethodnog jela kad je stiglo svinjsko pečenje s vinom Stari Zavet 2017. Bordoška kupaža neodoljivo podsjeća na vina iz slavne francuske regije, fino miriše na crno bobičasto voće, papar, kakao…, a pikantnog je i bogatog okusa, odlične svježine i zrelih tanina. Tad smo već naslutili da nas najveća uzbuđenja tek očekuju.

  Krenulo je Shirazom Bifora 2018. koji iskazuje moć na svim razinama. Grožđe ubrano jako zrelo u nešto kasnijoj berbi dalo je iznimno gusto vino. Arome ukuhanog crnog voća prati „južnjačka“ slast proizašla iz 16 posto dobro integriranih alkohola, a svježina ga čini pitkim i užitnim unatoč robusnom tijelu.

  Nazive vina iz najboljih berbi Podrum Janko na etiketi navodi ćirilicom. Za one koji je ne znaju ima, naravno, i latinice

  Merlot Zapis Testament 2016. predstavio se kao jedan od najboljih srpskih merlota koje sam imao prilike kušati. Aromatski izuzetno bogat, ozbiljne strukture, moćan a elegantan, mekih i podatnih tanina opetovano zove na slijedeći gutljaj.

  I kad smo mislili da smo sve probali i počeli se širokog osmjeha i veselog srca spremati za odlazak, Draganova supruga Jelena donijela je sarmu, a Janko otišao po još jednu bocu. Bio je to Zavet 2019., cabernet sauvignon koji je impresionirao zavodljivim mirisom, raskošnim okusom i moćnim tijelom. Mirisi zrelog crnog voća dobiveni od napola prosušenih bobica nudili su se iz čaše. U ustima je gusto, slasno, maksimalno ekstraktno sa 16 posto dobro ukomponiranih alkohola koje pokriva mineralna svježina. Zbog svega navedenog te 40 dana maceracije zrelih i prosušenih bobica neodoljivo podsjeća na slavni Amarone. Veliko vino za velike trenutke.
  Odjednom nam se više nije žurilo. Stigao je i desert, a naš je odlazak izgledao baš kao u poznatoj Balaševićevoj: prvo ručak, ondak’ na put pa prvo večera ondak’ na put pa “Jeleno, ne daj nikom kaput”… Tako to izgleda kod Janka. Dobro da nismo dočekali i “fruštuk”.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...