More

  Najbolji je škrlet u šestoj godini pokazao što sve može ponuditi

  Kategorije:

  Evolucija 7 redova nazvao je Hrvoje Košutić vertikalno kušanje škrleta od aktualne berbe 2022. do 2010. obiteljske vinarije u Kutini. Započeli su 2006. obrađivati sedam redova vinograda koji su im i motiv na većini etiketa. Danas imaju tri hektara zasađena i graševinom, rajnskim rizlingom, bijelim pinotom te cabernet sauvignonom. Ovim je kušanjem na najljepši način pokazao da škrlet ima potencijala za drukčije izvedbe od mladog i svježeg vina, ali i za odležavanje.

  Sunce, Zemlja i Mjesec te voda, tlo i vjetar grožđe sa sedam redova vinograda pipremaju za vino. Čovjek samo pazi

  Sustavan i temeljit pristup vinogradu i podrumarenju uz razumijevanje sorte i poznavanje njenih limita rezultirali su dobrim vinima u kontinuitetu, a različitosti pojedinog godišta definirale su specifičnosti berbe.
  Mladi Škrlet 2022. još djeluje pomalo neusklađena, ali je vrlo svijež i sortno prepoznatljiv. Berba 2021. predstavila se kao zrelija i spremnija, te pokazala karakter i određenu dubinu, a iz 2020. je predstavio dva vina. Klasičan je škrlet iskazao pravu zrelost, slojevite arome lipe, akacije i meda uz dosta ugodnih i nenametljivih tercijarnih nota koje nastaju odležavanjem. Okus mu je bogat, s podosta slasti, te ugodnog i pamtljivog retrookusa.

  Škrlet Familia 2020. maceriran je i odležan u drvetu. To je posveta članovima obitelji koji su odavno počeli radili vino

  Familia je drukčiji izričaj berbe 2020. Vino je nakon dva dana maceracije odležavalo u velikoj hrastovoj bačvi, odlično je i napregnuto do krajnjih granica potencijala sorte. U njemu se lijepo vidi vinarevo potpuno razumijevanje škrleta, jer tanka je nit koja ovo jako dobro vino dijeli od promašenog. Potom je stigao Škrlet 2019. koji je podsjetio na dobar, odležani rajnski rizling. Arome su dominantno tercijarne, a vino vrlo bogato u ustima, sočno i slasno uz tek laganu gorčinu u na kraju gutljaja. Bilo je to vrlo ugodno iznenađenje i dokaz da škrlet ima što za pokazati i u četvrtoj godini. Slične je karakteristike pokazala i berba 2018., ali bila je već pomalo umorna. Vidio se jednak pristup vinara kao i mlađim godištima, ali vjerojatno malo manje ekstrakta i nešto niže kiseline utjecalo je na lagani „zamor materijala“.

  Zreli škrleti istočeni su u dekantere kako ‘dobili zraka’ i iskazali se pred kušačima najboljem svjetlu

  Potom smo kušali 2017. Sad je u apsolutno briljantnoj formi i izmamila je uzdahe gotovo svih prisutnih. Sjajno je vino s još dosta vremena ispred sebe.
  Vinogradarsku 2014. mnogi vinari pamte kao jednu od najlošijih godina, ali visoke kiseline koje su Košutići imali u toj berbi sačuvale su vino koje ima već lagane arome vinjaka i određenu gorčinu u ustima, ali se nikako nije raspalo, naprotiv bilo je vrlo zanimljivo. Na dvije boce berbe 2010. čep, nažalost, nije izdržao tako da smo bili uskraćeni kušati škrlet gotovo 13 godina star, što je doista raritet. Pohvala obitelji Košutić na odličnoj degustaciji i pravilnom pristupu ovoj najznačajnijoj moslavačkoj sorti te prekrasnom uvodu u 30. festival MoslaVina koji je tog dana započeo u Kutini.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...