More

    Tomas Postigo: da imam vinograde, možda mi vina ne bi bila tako dobra

    Kategorije:

    Imamo sklopljene predugovore o otkupu grožđa s oko 400 vinogradara u regijama Rueda, gdje se uzgaja bijela sorta verdejo, te Riberi del Duero, u kojoj raste tinto fino, kako se u našem kraju naziva tempranillo. U lipnju počinjemo gotovo svakodnevno obilaziti vinograde, a 10-ak dana prije berbe odlučimo od kojih ćemo 40-ak proizvođača kupiti grožđe, priča Tomas Postigo, vinar iz španjolskoga gradića Peñafiel pokraj Valladolida. Vinograda nema, ali ih ni ne želi.

    Postigo grožđe sorte verdejko za svoje odlično bijelo vino kupuje u prekrasnoj španjolskoj vinorodnoj regiji Rueda  

    – Našim sistemom otkupa grožđa sa stotina različitih pozicija, od kojih su sve odlične, svake godine si osiguramo najbolju sirovinu. Godina ne može biti loša posvuda, a mi možemo pronaći komadić Ruede ili Ribere del Duero gdje je grožđe onakvo kakvo želimo – priča Tomas.
    Kupnju grožđa ne ugovara po kilogramu nego po hektaru, tako da vinogradaru nije važno koliko će isporučiti grožđa, nego samo da bude vrhunske kvalitete.

    Kad se cijena preračuna u kilograme, ispada da crno grožđe plaća 2,60 eura, a bijelo 10 eurocenta manje.

    Grožđe tempranilla za crnjak Tinto fino nabavlja u slavnoj Riberi del Duero gdje mnogi ni danas lozu ne dižu na žicu

    – Osim nas, toliko plaćaju samo najslavnije ovdašnje vinarije Pingus i Vega Sicilia. Zato se vinogradarima isplati potruditi. Grožđe s kojim nismo zadovoljni, oni kod kojih te godine mi nećemo kupovati, drugima mogu prodati za 1,50 eura. S time dovoljno zarade – priča Tomas čiji nas je Verdejo oduševio u baru u Valladolidu pa smo ga posjetili u funkcionalnoj, ali nimalo privlačnoj vinariji.

    – Brinem o važnim stvarima poput kvalitete grožđa, čepova ili kapica na vrhu boce. Kakva je butelja nije mi važno jer staklo je staklo. Ne želim ulagati u izgled podruma, ali ne pitam za cijenu najboljih bačvica jer o njima ovisi kakvoća vina. I sam nadzirem kako ih rade. Otiđem na 10 dana u bačvariju – rekao je Postigo te dodao kako su grožđe za onaj odlični Verdejo dali vinogradi stari između 80 i 90 godina.

    – Da imam svoje vinograde, možda vino ne bi bilo toliko dobro – zaključio je Postigo.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

    Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

    J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...