More

    Tri do pet dana može se sačuvati vino u otvorenoj butelji, kaže dr. Vinko Lozica

    Kategorije:

    Ostalo je vina nakon druženja. Koliko ih možemo čuvati prije nego što se pokvare, pitao je BBB iz Sesveta našeg stručnjaka za vinska pitanja dr. Vinka Lozicu.

    Dan ili dva nisu problem. Štoviše, odležanija vina mogu se iskazati i u boljem svjetlu nego netom nakon otvaranja

    Ako je više od polovine boce ostalo, može se zatvoriti plutenim čepom i sačuvati na hladnijem i tamnom mjestu tri do pet dana, ovisno o kakvom je vinu riječ. Svježinu će dulje sačuvati moćnija vina s više tanina i kiselina, a to znači da će delikatni crni pinot prije izgubiti arome i okus nego korpulentni plavac mali, a crnjaci će u pravilu dulje “živjeti” nego većina bijelih vina.
    Dan ili dva neće stvoriti problem. Štoviše, odležanija će se vina možda iskazati i u boljem svjetlu nego netom nakon otvaranja. Otvoreno vino nije dobro čuvati u običnom hladnjaku, zato što će pri niskim temperaturama prije oksidirati. Ako ga je ostalo malo, dobro je pretočiti ga u manju bocu pa ponovno zatvoriti. A ako ga baš ne možemo sačuvati, može se staviti u vrećice ili posudu za led, zamrznuti, pa iskoristiti za kuhanje.

    Imate li problem u vinogradu, podrumu, kuhinji ili čaši, pišite dr. Vinku Lozici na mail vinskiklub@vinskiklub.hr. On sve zna, a ako slučajno nešto i ne zna, sigurno zna tko zna…

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Haiku s Hvara: Hvala

    Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...