Ostalo je vina nakon druženja. Koliko ih možemo čuvati prije nego što se pokvare, pitao je BBB iz Sesveta našeg stručnjaka za vinska pitanja dr. Vinka Lozicu.

Ako je više od polovine boce ostalo, može se zatvoriti plutenim čepom i sačuvati na hladnijem i tamnom mjestu tri do pet dana, ovisno o kakvom je vinu riječ. Svježinu će dulje sačuvati moćnija vina s više tanina i kiselina, a to znači da će delikatni crni pinot prije izgubiti arome i okus nego korpulentni plavac mali, a crnjaci će u pravilu dulje “živjeti” nego većina bijelih vina.
Dan ili dva neće stvoriti problem. Štoviše, odležanija će se vina možda iskazati i u boljem svjetlu nego netom nakon otvaranja. Otvoreno vino nije dobro čuvati u običnom hladnjaku, zato što će pri niskim temperaturama prije oksidirati. Ako ga je ostalo malo, dobro je pretočiti ga u manju bocu pa ponovno zatvoriti. A ako ga baš ne možemo sačuvati, može se staviti u vrećice ili posudu za led, zamrznuti, pa iskoristiti za kuhanje.
Imate li problem u vinogradu, podrumu, kuhinji ili čaši, pišite dr. Vinku Lozici na mail vinskiklub@vinskiklub.hr. On sve zna, a ako slučajno nešto i ne zna, sigurno zna tko zna…