More

  Epilog pljačke stoljeća: 45 vina vrijedi 1,6 milijuna eura i 4,5 godina zatvora

  Kategorije:

  Mi smo iz sobe 107, možemo li nešto pojesti, pitala je žena oko dva sata iza ponoći noćnu upraviteljicu Atrija, luksuznog hotela u španjolskom Cáceresu koji ima restoran s tri Michelinove zvjezdice.

  Čudno je upraviteljici bilo to to pitanje zato što je znala da su se gosti iz te sobe počastili hotelskom degustacijskom večerom od 14 slijedova, među kojima je bilo i jakobovih kapica, kavijara, jela od tune i bakalara te iberijske crne svinje.

  – Osam godina radim u tom hotelu i ljudi poslije naše večere ponekad traže biljni čaj, kavu ili čašu nečega. Ali nitko nešto za jelo – prenio je britanski Guardian njezino svjedočenje na španjolskom sudu.

  Žena s lažnom putovnicom i muškarac s dva državljanstva odnijeli su iz španjolskog restorana vina vrijedna 1,6 mil.€

  Luksuzni hotel mora udovoljiti gostu pa je upraviteljica napustila recepciju kako bi u kuhinji organizirala okrijepu. Za to je vrijeme pratitelj “gladne” gošće otišao do recepcije i uzeo karticu za elektronsko otključavanje hotelskog vinskog podruma. Iz njega je iznio vina vrijedna 1,6 milijuna eura.

  Pojavili su se te noći oko 5.30 na recepciji, rekli kako moraju dalje na put, platili sobu i otišli. Upraviteljica se sjeća da je muškarac nosio dvije teške torbe i ruksak. U njima je, pokazalo se poslije, bilo 45 boca vina, a među njima i Château d’Yquem iz 1806.

  Oko 500 eura stoje recente berbe tog dugovječnog bordoškog desertnog vina koje je među najslavnijima na svijetu. Ova, starija od dva stoljeća, procijenjena je na 350.000 eura. Gosti su očigledno dobro poznavali vina pa 27. listopada 2021. probrali još 44 vrijedne boce.

  Žena je navodno bivša meksička misica, a u hotel se prijavila lažnom švicarskom putovnicom. Muškarac ima rumunjsko i nizozemsko državljanstvo. Uhićeni su u srpnju 2022. u Hrvatskoj.

  Tako smo i mi, ni krivi ni dužni, ušli u ovaj vinski krimić. Ne zna se jesu li k nama došli potrošiti dio novca zarađenog prodajom ukradenih boca ili su planirali sličnu pljačku. Imamo i mi vrijednih vina, ali cijene nisu ni približne onima u Atriju.

  Žena je u Španjolskoj osuđena na četiri godine zatvora, a muškarac na četiri i pol. Moraju platiti i 753.454 dolara odštete hotelu pa izgleda da nisu prodali ili popili baš sve što su iz njega odnijeli.

  Fotografije: restauranteatrio.com

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...