More

  Najljepšu priču o Branku Mihalju ispričale su njegove graševine

  Kategorije:

  Za veliko vino treba treba biti svoj i treba biti hrabar, a treba i izaći na tržište kad je pravo vrijeme za vino. Branko je bio svoj i hrabar. Treba imati ideju i viziju kako je provesti u djelo. Branko je i to imao, rekao je sommelier Mario Meštrović  predstavljajući u subotu, 3. lipnja, na Festivalu graševine u Kutjevu četiri vina prošlogodišnje berbe Branka Mihalja, kutjevačkog zubara i vinara koji je preminuo početkom prošlog mjeseca.

  U njegovu su podrumu ostala četiri tanka s mladom graševinom, a iz svakog je na kušanje stiglo drukčije vino. Branko je grožđe prošle godine brao čak u 13 navrata, ispričao je prijatelj obitelji Mihalj. Birao je samo zrele grozdove, one druge je ostavljao na trsu. U nekim je slučajevima pobrao i samo pola grozda, odnosno skinuo je zrele bobice, druge pustio da zriju i dalje. Kako je grožđe stizalo u podrum, išlo bi na primarnu vinifikaciju i u tank. Zato je iz svakog tanka stiglo drukčije vino.

  Prvi je uzorak iskazao eleganciju i lepršavost mineralnost, punog tijela i ugodno grije. Drugi je manje grijao, ali je iskazao više slasti, a sljedeća dva su na najljepši način iskazali Mihaljevu ideju i posvećenost vinu i vjerojatno bi završila pod njegovom najboljom etiketom Mačovo brdo. Grožđe je u berbi imalo između 103 i 120 stupnjeva sladora po Oechslovu moštomjeru, što u suhim vinima daje i do 14,5 posto alkohola.

  Iz trećeg je tanka stigla sasvim suha graševina koja miriše na cvijet lipe, kamilicu i med i plemenitu plijesan, a četvrti je dao vino od grožđa koje je dijelom bilo brano i 15. studenog pa ne čude divne arome gljiva, botritisa, suhog voća.

  Kakve si je sam Mihalj postavio standarde pokazala je malo poslije graševina Mačovo brdo 2017. Senzacionalno, raskošno i puno, a “lagano” bijelo vino koje se svakom minutom prikazivalo u ljepšem svjetlu. Na tragu je najveći svjetskih bijelih vina iz alzaških vinarija Zind Humbrecht i Weinbach pa se nametnulo i pitanje što bi Branko napravio da je poput njih imao u vinogradu sivi pinot i rizling.

  Prije ove apsolutne senzacije kušali smo i graševine s Mačova brda 2021. te 2020. koje kao da putuju prema 2017. Mlađa je živo, strastveno i ekstraktno vino puno aroma svježeg voća poput bresaka i jabuka s prekrasnom slasti, a 2020. kao da već puše 2017. za vrat. Berba je trajala od svih svetih do 15. prosinca, a već danas izvanredno vino ima svježinu, slast i više moći od nekih crnih vina. U mirisu se osjeti cvjetni med, a u okusu pomalo suhih marelica i poprilično đumbira.

  Vino je to za aromatski intenzivna jela poput bakalara na jušno, hobotnice ispod peke i ostalih koja imaju tijela i tendenciju slatkoće. To nije divljač, ali je teleće pečenje, s dodanom masnoćom koja će u ustima “ohladiti ” izraženije alkohole. Možda i nadmaši berbu 2017. koju možemo nazvati i životnim djelom osebujnog vinara dr. Branka Mihalja.

  Priču o prošlogodišnjim vinski razgovorima s Brankom Mihaljom pročitajte ovdje

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...