More

  Sedam veličanstvenih graševina. Plus tri. Pa još pokoja…

  Kategorije:

  Kao da se rukometna momčad pretvorila u nogometnu izgledala je, prema riječima sommeliera Darka Lugarića, priprema za predstavljanje prvaka prijašnjih festivala graševina na ovogodišnjem održanom 3. lipnja u Dvorcu Kutjevo. Nazvali su ga Sedam veličanstvenih, planirajući predstaviti toliko najbolje ocijenjenih vina, no potom su listu povećali za tri pa su desetorki dodali i golmana. “Igra” je započela Jazzom, klasičnim brut pjenušcem obitelji Josipović od graševine začinjene rizlingom koji je na prošlogodišnjem Festivalu bio najbolje ocijenjen. Slijedio je La Belle Grand koji Belje proizvodi od čiste graševine metodom druge fermentacije u tankovima.

  Točilo se, točilo…

  – Graševina se često opisuje kao svakodnevno vino, iako je puno više od toga, a ima budućnost i kao sirovina za svakodnevni pjenušac – rekao je Marijan Knežević iz Belja o finom vinu koje stoji 6,64 eura, odnosno 50 bivših kuna.

  Vrhunska Graševina 2020. podruma Kutjevo bila je prvak 2021. Pod tom etiketom inače pune vino od grožđa s nekoliko položaja, ali sirovina za ovu “eksperimentalnu”, koja i nije bila u prodaji, koristili su samo bobice s Hrnjevca. Klasično miriše na jabuku i svježa je, mineralna, ugodno kisela.

  Vlado Krauthaker viđen očima slikara

  S godinama nije pala, samo je intenzitet mirisa malo laganiji. I treba promijeniti hranu uz koju bismo je poslužili. Više ne uz odreske soma ili šarana uvaljane u brašno i pržene u masti, koji bi joj pristajali 2021. godine, nego uz teleće pečenje, na primjer.

  Graševina Podgorje 2016. Vlade Krauthakera bila je dvostruki prvak: 2017. najbolje ocijenjena mlada, a 2022. prva među odležanim vinima. I na njezinoj je etiketi naveden položaj s kamenim i šljunčanim tlom na 420 metara nadmorske visine. Svojevremeno je Vlado izdvajao grožđe sa sedam položaja i radio posebna vina pa je na poznatim “kosim” etiketama pisalo Pomale, Vidim, Mitrovac, Dilike, Jelkovac, Brdo, Korija te ovo Podgorje koje bi gotovo sigurno i dalje osvajalo titule prvaka.

  Korija je jedan od najboljih kutjevačkih vinogradarskih položaja

  A s njegovom vinarijom veze ima i najbolja graševina s ocjenjivanja 2016. Miroslav Škoro je tad pobijedio, imao je vinograd, ali ne još vinariju pa je vino odradila Vladina kći Martina.

  – Zreo je vinograd bio, imao je više od 40 godina, a zrelo je bilo i grožđe. Trebali smo ga brati u redovnom terminu, no Škoro je imao obaveza pa smo “zakasnili”. Isplatilo se – prisjetila se Martina Krauthaker Grgić nastanka vina koje i danas mladenački miriše po jabuci i cvijetu kamilice.

  Graševina de Gotho odnjegovana je na finom talogu u velikim bačvama

  Podrum Kutjevo predstavio se još jednom graševinom s položaja Hrnjevac, a to je de Gotho 2015. Sad je rade od grožđa s Vetova, a ova je osvojila veliko zlato 2016. Macerirana je 12 sati pa odležala na finom talogu u velikoj drvenoj bačvi. Prekrasno miriše po suhoj jabuci i marelici te medu i to je vino kojim je enolog Ivan Marinclin “naučio” kako osvojiti Decanterovu platinastu medalju. Stigla je u vinariju 2020. za Graševinu Kutjevo de Gotho 2018.

  Liga prvaka završila je s dva bisera. Velika berba 2011. Iločkih podruma 2016. je proglašena drugim najboljim bijelim vinom na hrvatskom tržištu. Proteklih godina kao da se malo umorila, no sad se ponovno iskazala u najboljem svjetlu. Nevjerojatno mlado, svježe i živo vino velika je ostavština enologa Mladena Papka koji je do 2014. vodio Podrume pa osnovao svoju vinariju u Iloku. Vidjevši kakvo je grožđe bilo te godine, sakrio je dio i vino napravio u tajnosti. Kad se uvjerio da ima dragulj u podrumu, pokazao ga je ostalima.

  Pogled iz vinograda na vinariju Belje

  Vinski vatromet nastavio se Graševinom Belje 2006. Prva je to bila berba nakon što je Agrokor postao vlasnik Belja, a vino je godinu potom bilo i prvi šampion mladih graševina u Kutjevu. Deset godina nakon berbe istu je titulu osvojilo u kategoriji zrelih graševina. I danas ima prekrasne arome suhog cvijeća, marelica i jabuka, pun i dugotrajan okus, a još u redovitoj prodaji. Butelja u vinariji stoji 600 kuna u vinariji.

  Iz te berbe i vinarije bila je i arhivska Graševina Goldberg. To je posljednje vino od grožđa s položaja Goldberg. Nakon 2006. Goldberg je postao samo robni naziv. Boca stoji 1200 kuna, ima ih još 850, a vino miriše raskošno poput onih glasovitih žutih koja u francuskoj regiji Jura rade od traminca. Samo, vina iz Jure su sasvim suha, a ovo ima neprovrelog šećera.

  Zreli grozd zlatne grapševine

  Četiri prava slatkiša od graševine stigla su kao šećer na kraju: Izborna berba bobica Branka Jakobovića, Izborna berba prosušenih bobica 2015. Mladena Papka, Izborna berba prosušenih bobica 2003. Feravina i Ledena berba 2018. Ivice Peraka.

  – Htjeli smo ponuditi na kušanje i dva najveća iznenađenja kutjevačkih ocjenjivanja, a to su graševine lani preminulog Bože Metkovića iz Konavala koji je pobijedio 2019. te Branimira Žigrovića iz Zeline čija je bila najbolja 2008. No, tih vina, na žalost, više nema – rekao je Krunoslav Sontacchi predsjednik Udruge kutjevački vinari. Prezentacija je i bez tih vina bila prava reprezentacija graševina. S pokojim rezervnim igračem.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...