Kako se traminac sljubljuje s tunom, lignjama na žaru, jakobovim kapicama ili tartarom od kvarnerskog škampa moći će isprobati sudionici gala večere Mare nostrum Adriaticum u petak, u 19,30 u iločkom Hotelu Dunav. Splitski kuhar Marko Đurašević iločkim će tramincima pridružiti jela od jadranskih namirnica. Bit će to službeni početak 5. izdanja Festivala traminca u bajkovitom Iloku.

Radionice na Festivalu traminca će se održati na tri lokacije, a sve goste radionica vozit će turistički vlakić od hotela Dunav do vinarije Kast te od vinarije Kast do Starog podruma Iločkih podruma i natrag.
Na tim će se radionicama prvi put javnosti predstaviti iločka vinarija Kast te Knebu iz Tomislavgrada, čiji su vinogradi u selu Eminovo na gotovo tisuću metara nadmorske visine.

Vinarija Kutjevo će se pohvaliti s arhivskim tramincima iz 1992., 1991. i 1990. godine.
Bivši enolog i direktor Iločkih podruma Mladen Papak, bivši enolog Iločkih podruma, pokazat će koliko se traminci njegove obiteljske vinarije vole s kozjim sirevima Ivana Perkovića iz Retkovaca, a Hrvoje Markovinović iz iločke vinarije Vinar i Stiv Kahlina, vlasnik čokolaterije Taman iz Zagreba, demonstrirat će ljubav traminaca i čokolade.
Cjelovit program ovogodišnjeg Festivala traminca je ovdje.