More

  Dva razloga za slavlje vinarije Štampar: Decanterovo zlato i 110. rođendan

  Kategorije:

  Majstor Ištvan Grabar i vinar Andraš Novak 27. lipnja 1913. podigli su čaše u čast završene freske nad ulazom u podrum. Tako su tog davnog petka popodne nazdravili ostvarenju vinske vizije na broju 2 u Svetom Urbanu. Obična, priprosta i kratkovijeka vina Novakovih poprimila su naglašeniji pečat osobnosti sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća kad je u posjed imanja i vinograda došla obitelj Štampar.

  Drugom Decanterovu zlatu za pjenušac Urban White, prvo je stiglo 2020., David Štampar nazdravio je magnumima

  Otprilike tim riječima veliki promotor međimurskih vina Ivan Goričanec (gore lijevo) najavio je proslavu 110. rođendana vinarije na prekrasnom međimurskom Mađerkinom bregu. Štampari tamo, s prijateljima i kolegama vinarima iz obitelji Cmrečnjak, imaju vinograd i prekrasnu pozornicu baš za ovakve prilike.

  Naša obitelj oduvijek se bavi poljoprivredom, a od devedesetih isključivo vinogradarstvom i vinarstvom, kratko je rekao David.

  Počeli su s 3000 trsova, starohrvatskom hrastovom prešom iz 1927. i nekoliko trošnih bačava u malom podrumu. Danas, u stalnom traganju za savršenim spojem tradicije, znanja i inovacija, izbirljivom i zahtjevnom tržištu nude izuzetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje.

  Dio vinske ponude obitelji Štampar. Treća butelja s lijeva je prva verzija dva put nagrađenog pjenušca berbe 2016.

  David Štampar rodio se 1987. godine, a mama Danica i otac Bojan posadili su prvi vinograd iznad imanja. Sorta je bila muškat žuti. Kako su na svijet stizali mlađi sinovi  Benjamin i Franjo, roditelji su sadili nove vinograde. Na tržište su s prvim buteljama graševine i muškata žutog izašli 1991. pod etiketom Bojan Štampar. Novo trsje podno podruma u Svetom Urbanu sadili su 2002. i 2004.

  A 2014. kupili su prestižne terasaste položaje na Mađerkinom brijegu. Posadili su crvene bordoške sorte cabernet sauvignon, cabernet franc i mertot, bijeli sauvignon te pušipel iz klonske selekcije ciljano za pjenušac. Od tog je grožđa i Urban White Extra Brut 2020. koji se ove godine pozlatio na Decanteru.

  Boca pjenušca Urban White Extra Brut na vrhu Mađerkinog brega. Grožđe je uzgojeno na padinama tog položaja

  Pjenušac pokazuje vrhunsku ravnotežu, s finim mjehurićima i svježom kiselinom koji nadopunjuju nježne kvaščane note. Ima zaobljeni okus i medni nos. Vrlo je ugodan i zasigurno će osvojiti brojne obožavatelje, opisali su Decanterovi ocjenjivači Urban White Extra Brut 2020. Drugi je to pjenušac obitelji Štampar pod istom etiketom. Za Urban White Extra Brut 2016. dobili su Decanterovo zlato 2020. godine, malo prije nego što su brali grožđe za novo zlatno vino.

  Aktualna nagrada pokazuje da je potencijal vinograda na Mađerkinom brijegu ravan ljepoti pogleda na njih. Posebno s 27 metara visokog vidikovca do čijeg vrha vode 104 stepenice. Dvije godine je trajala gradnja, tri minute treba do vrha s kojeg se na četiri strane svijeta vide područja u pet zemalja: Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Slovačke. Dio zelene čarolije pogledajte u galeriji, a o ostalim zlatnim hrvatskim vinima s ovogodišnjeg Decanterova ocjenjivanja pročitajte ovdje.

   

   

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...