More

  Kaos s brojkama na Decanteru i ponos zbog zlatnih vina od hrvatskih sorata

  Kategorije:

  Koliko je utjecajno ocjenjivanje vina britanskog časopisa Decanter, svjedoči i kaos nastao odmah po objavi rezultata. Najavili su je za srijedu, 7. lipnja u 8.30 sati po londonskom vremenu, dakle sat kasnije po našem. Minutu prije rezultata nije bilo, a u 9.30 upisivanje pojmova “Croatia” i “Gold” u tražilicu povelo je na listu 16 hrvatskih vina koja su osvojila zlatnu medalju, što znači 96 i 95 bodova od 100.

  Portal vinskiklub.hr prvi je to u Hrvatskoj objavio, a već nekoliko minuta poslije nije se na Decanterovoj stranici moglo provjeriti jesu li točno preneseni svi podaci o nagrađenim vinarijama i vinima. Pukla je. Vjerojatno zato što je stotine tisuća ljudi iz cijelog svijeta istovremeno htjelo vidjeti rezultate. Osposobili su je nakon otprilike dva sata, a novo traženje hrvatskih zlatnih vina ukazalo je na 24 zlatne medalje.

  Malvazija Unica 2019. Marina Markežića Kabole iz Momjana jedno je od četiri naša vina koja su osvojila 96 bodova

  Ni to nije bio točan podatak. Malo poslije “uletjelo” je na listu i 25 zlatno vino. Ne treba isticati s koliko neizvjesnosti se ponovno provjeravala stranica. Jednostavan posao pretvorio se u cijelodnevnu moru i preostala je samo nada da je konačno sve u redu i da imamo 25 zlata, 129 srebra te 204 bronce, ukupno 358 kolajni.

  Posebno veseli što je veći dio zlatnih vina od naših sorata graševine, malvazije, plavca malog, pošipa, tribidraga, škrleta, malvasije dubrovačke, terana, debita, muškata momjanskog. Među srebrnima ima i žlahtina, frankovki, babića, grka, bugava, maraština pa i prošeka, koji nije sorta nego stil vina, ali naš, dalmatinski. Lista naših srebrnih vina je ovdje.

  Urban White Extra Brut međimurske vinarije Štampar najbolje je ocijenjen i jedini zlatan hrvatski pjenušac

  Predstavio se svijetu i pošip crni, izuzetno rijetka sorta od koje je korčulanskja vinarije Nerica napravila ružičasto vino. Brončana naša vina su i od zlatarice, bogdanuše, babice, plavine, svrdlovine, lasine, kraljevine… Ljubitelje pjenušaca veselit će što su nagrađena 22 naša, a i macerirana bijela vina osvojila su 10 medalja.

  Podjednak je broj nagrađenih vina iz obalnog i kontinentalnog dijela Hrvatske. Eksluzivno kušanje zlatnih hrvatskih vina s Decantera od autohtonih sorata u četvrtak, 15. lipnja, organiziraju portal vinskiklub.hr i Vrutak. Broj mjesta je ograničen, a prijaviti se može na mail vinskiklub@vinsklub.hr ili Facebook porukom.

  Broj mjesta je na degustaciji je ograničen, a prijaviti se može na mail vinskiklub@vinsklub.hr ili Facebook porukom

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...