More

  Srpska graševina, odnosno grašac, među 50 najboljih Decanterovih vina

  Kategorije:

  Od 18.250 uzoraka pristiglih na ovogodišnje Decanterovo ocjenjivanje, platinastu medalju, odnosno najmanje 97 bodova od 100, zavrijedilo je njih 124. Među tim “odlikašima”, posebna je komisija birala 50 najboljih od najboljih. I u tom se društvu našlo najviše australskih vina, čak 10. Francuskih i španjolskih je po osam, talijanskih sedam, portugalska su tri, argentinska, grčka, njemačka i južnoafrička dva, a jednim se mogu pohvaliti Austrija, Čile, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i – Srbija. To je Grašac 2020. vinarije Vinčić s Fruške Gore.
  – Graševinu iz Hrvatske smo navikli vidjeti najboljima, ali ove godine vino od te sorte koje se pojavilo kao favorit naših sudaca dolazi iz Srbije, gdje je zovu grašac. Očigledno je sretan u dunavskim brdima Fruške gore nudeći obilje sortnog karaktera. Blijede je srebrno-zlatne boje, mirisom dominiraju med i kruške, a okus je čist, dug, profinjen, blago zadimljen i koncentriran – opisali su vino Decanterovi ocjenjivači.

  Vlasnik vinarije je Aleksandar Vinčić Vinča, nekadašnji vozač utrka u tzv. nacionalnoj klasi, a danas ima i Sremsku televiziju te Delta TV. I pola udjela u drugoj srijemskoj vinariji Molovin. Grašac Vinčić upao je među devet najboljih bijelih suhih vina.

  – Ovo je dokaz teroara i posvećenosti radu u vinogradu i vinariji. Struktura zemljišta, to sunce i taj zrak dobitna su kombinacija. Jasno je to i zato što su još dva Decanterova zlata ove godine osvojila vina sa Fruške gore – rekao je Vinčić

  Cijela priča i nije iznenađenje. Kako srpski grašac hrvatskim graševinama puše za vrat, pisali smo 2019. ovdje.

  Među ostalih 49 najboljih vina nema ih baš puno nama poznatih. Na listi je šampanjac Moët & Chandon Grand Vintage Collection Extra-Brut 1999., a kod nas Miva Galerija vina prodaje berbe 2013. i 2015. za stotinjak eura. Od nagrađenih Australaca dva su iz vinarija Penfolds i Jacob’s Creek čijih vina ima kod nas, ali ne i ovih s najvišim priznanjem. Tako je i s argentinskom vinarijom Terrazas De Los Andes, talijanskom Ruffino i španjolskom Lustau. Ima njihovih sherryja, ali ne i 30 godina starog Olorosa.

  Naša vina ove godine nisu upala u to elitno društvo, ali 25 zlatnih medalja je dojmljiv rezultat. Gotovo polovicu moći će kušati u četvrtak, 15. lipnja, oni koji dođu na prezentaciju u Vrutak u Zagrebu, Samoborska cesta 161a. Bit će tamo zlatna vina od hrvatskih autohtonih sorata. Broj sudionika je ograničen, cijena 40 kuna u pretplati ili 50 na dan prezentacije, a prijaviti se može na mail vinskiklub@vinskiklub.hr ili porukom preko Facebooka.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...