Zabavna i neopterećujuća, a poprilično ukusna bila je radionica na kojoj su iločki vinar Mladen Papak i sirar Ivan Perković iz Retkovaca pokazali koliko se vole mirisni traminac aromatični sir. Pred ispunjenu dvoranu u iločkom Hotelu Dunav iznijeli su tri retkovačka kozja sira i tri Mladenova traminca, Radosh 2020., odležani Radosh Rosamal 2015. i Ledenu berbu 2016. Organizator Festivala Željko Garmaz kratko je najavio sparivanje, Mladen Papak ispričao zanimljivu priču o vinima, a sudionici radionice uživali su kušajući kombinacije u ritmu koji je svakome od njih odgovarao.
Za kraj je poslužen i arhivski Traminac 1991. vinarije Kutjevo. Odlično vino s 20 grama neprovrela šećera po litri te 5,4 grama kiselina, dojmljivih i za mladi traminac, a kamoli ovaj 22-godišnji, predstavio je Ante Miličević, Požežanin s vinogradima u Kutjevu koji je pobijedio na dosad najvećem ocjenjivanju traminaca 2021.
– Dolazim s hrvatskog vinskog oltara – rekao je Ante i izazvao more reakcija Iločana. No, riječ je o toliko dobrom čovjeku da mu nitko neće ozbiljnije zamjeriti što god da kaže. Nisu ni domaćini, koji također svoj vinorodni kraj smatraju vrijednim najljepših epiteta.
Po završetku radionice, turističkim se vlakićem “otputovalo” u najnoviju iločku vinariju Kast. Sestra i brat Katarina i Stjepan Kovčalija nazvali su je prema prvim slovima svojih imena, a izgleda poput svemirskog broda. Savjetnik im je poznati srbijanski putujući enolog Mladen Dragojlović, a prvo vino, Graševina 2022., izvrsno, svježe, neopterećujuće i vrlo ukusno.