More

  Festival traminca pokazao koliko se vole kozji sir i vina te mirisne sorte

  Kategorije:

  Zabavna i neopterećujuća, a poprilično ukusna bila je radionica na kojoj su iločki vinar Mladen Papak i sirar Ivan Perković iz Retkovaca pokazali koliko se vole mirisni traminac aromatični sir. Pred ispunjenu dvoranu u iločkom Hotelu Dunav iznijeli su tri retkovačka kozja sira i tri Mladenova traminca, Radosh 2020., odležani Radosh Rosamal 2015. i Ledenu berbu 2016. Organizator Festivala Željko Garmaz kratko je najavio sparivanje, Mladen Papak ispričao zanimljivu priču o vinima, a sudionici radionice uživali su kušajući kombinacije u ritmu koji je svakome od njih odgovarao.

  Za kraj je poslužen i arhivski Traminac 1991. vinarije Kutjevo. Odlično vino s 20 grama neprovrela šećera po litri te 5,4 grama kiselina, dojmljivih i za mladi traminac, a kamoli ovaj 22-godišnji, predstavio je Ante Miličević, Požežanin s vinogradima u Kutjevu koji je pobijedio na dosad najvećem ocjenjivanju traminaca 2021.
  – Dolazim s hrvatskog vinskog oltara – rekao je Ante i izazvao more reakcija Iločana. No, riječ je o toliko dobrom čovjeku da mu nitko neće ozbiljnije zamjeriti što god da kaže. Nisu ni domaćini, koji također svoj vinorodni kraj smatraju vrijednim najljepših epiteta.

  Po završetku radionice, turističkim se vlakićem “otputovalo” u najnoviju iločku vinariju Kast. Sestra i brat Katarina i Stjepan Kovčalija nazvali su je prema prvim slovima svojih imena, a izgleda poput svemirskog broda. Savjetnik im je poznati srbijanski putujući enolog Mladen Dragojlović, a prvo vino, Graševina 2022., izvrsno, svježe, neopterećujuće i vrlo ukusno.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...