More

    Giorgio Clai je u mirovini. Ovo je mala priča o velikom vinaru iz 2015.

    Kategorije:

    Ja zam kralj, s jakim talijanskim naglaskom rekao mi je prije 15 godina nekadašnji vlasnik restorana u Trstu, a tad već legendarni vinar iz malog mjesta Brajki u malo većoj Krasici nedaleko od Buja:
    – Kad se probudim vidim sunce iznad Učke, rijeku Mirnu, Jadransko more i svoje vinograde!
    To je Giorgio Clai, vinar s kojim se malo tko iz svijeta može usporediti. Kralj je. Abdicirao je. U mirovini je. Ovo je mala priča o velikom vinaru iz 2015. s nekim novijim fotkama:

    U vinogradu je zabranio umjetna gnojiva i kemijska zaštitna sredstva. U podrumu nema vinifikatora od inoksa. Vina je radio u drvenim posudama u koje ni primirisati nisu smjeli selekcionirani kvasci. Nije ih bistrio ni filtrirao. A bila su savršena.

    Zbog zdravlja je napustio restoranski biznis u Trstu i posvetio se proizvodnji vina odležanih na talogu i bez dodataka

    Uvjerili smo se u to tko zna koji put za neplaniranog i nenajavljenog posjeta 2015.
    Ponovno je oduševila Malvazija Sveti Jakov, vino kojem ime daje sorta, a prezime ponajbolji Giorgiov vinogradarski položaj. Berba 2013. puna je i gusta. Prve kapi poput bujice snažno poteku ustima i zbog brzine kao da ne stignu zagrijati nepca. Zato ih slijede drukčije, kao da su veće, ali nježnije i sporije. Tako su ugodno tople da prođe podosta vremena prije nego što se poželi progutati ih. Vino ima 15 posto alkohola, a stoji oko 160 kuna.

    Radim vina kakva sam volim piti, govorio je pa radio Malvaziju Sv. Jakov i Ottocento. I mnogi drugi su ih voljeli piti

    Malo manje alkohola i malo nižu cijenu ima drugo Claijevo suho bijelo vino Ottocento bijeli. Mješavina malvazije, sauvignona i sivog pinota s 14,3 posto alkohola stoji 155 kuna. Smijali smo se da će, kad napravi vino s 13 posto alkohola, Clai spustiti i cijenu, no to se neće dogoditi.
    – Radim vina kakva sam volim piti – vinarska je filozofija Giorgia Claija u kojoj nema mjesta za lagane malvazije za brzu potrošnju. Berbu 2015. prvu će vinificirati u novom podrumu u kojem ima mjesta i za dulje odležavanje vina u bačvama što je želio raditi i dosad, ali nije imao gdje. Sad će za to imati mjesta u podrumu, ali ni u vinogradu neće više biti mjesta za chardonnay.

    Chardonnay mu je bio dosadan kao sirovina za pjenušce pa ga je i u vinogradima zamjenjivao malvazijom

    – Ne sviđa mi se, ne uzbuđuje me. Zato sam na njegove loze nacijepio malvaziju da bih dobio svježinu u pjenušcima – spomenuo je usput.

    Hoće li njegov pjenušac bez chardonnaya biti bolji, vidjet ćemo za tri-četiri godine, kad sazrije za tržište, no bit će odraz terroira.

    Kao što su chardonnay i crni pinot stare sorte francuske Champagne, i zato se tamo baš od njih rade najbolji šampanjci, tako su plavina i malvazija stare sorte ovoga kraja pa zašto ne bi davale i najbolji istarski pjenušac?

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

    Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

    Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

    Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

    Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

    Haiku s Hvara: Hvala

    Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...