More

  Ivica Frlan iz Vivodine živi od janjetine, a u vinu uživa

  Kategorije:

  Dobrodošli u Vivodinu da vidite kako i iza Jaske prema zapadu ima života… Barem vinskog, sa smiješkom je rekao Ivica Frlan dočekujući nas u mnogima znanom obiteljskom restoranu ispod kojeg je i vinski podrum, podjednako lijep izgledom i sadržajem. Pa dodao da sjednemo malo, a poslije ćemo dolje!

  I sjeli smo. Na stolu postavljenom za ručak dočekale su nas četiri butelje s elegantnom bijelom etiketom i pamtljivim crvenim krugom u kojem piše Obiteljsko gospodarstvo Frlan, a brzo su stigla vruća janjeća jetrica. Ivica je otvorio hladni Sivi pinot 2021. i bila je to izvanredna kombinacija.

  Sivi pinot 2021. izvrsno je pristajao janjećim jetricama i pečenju: svježina je fino pratila masnoću, a punoća slast

  Nastavili smo sa “sivcem” i uz jelo po kojem Frlana svi znaju, a to je pečena janjetina. Nije školska kombinacija, ali nismo požalili. Lepršavo, svježe i ukusno vino, razigrano unatoč 14 posto alkohola, pristajalo je janjetini zato što je svježina vina pratila njezinu finu masnoću, a punoća slast.

  Probali smo janjetinu i s Frankovkom 2021. I ponovno nismo požalili. Ima relativno nježnih 12,5 posto alkohola, odležala je u drvenim bačvicama što se jako lijepo osjeti, a nije prekrilo tipičnu svježinu sorte koja je, uz slast, ponovno “poljubila” fino meso.

  O godišnjem dobu ovisi gdje Ivica Frlan nabavlja janjetinu. U prvim je mjesecima s Paga, poslije sa Žumberka pa…

  Ivica Frlan u restoranu ima odličan poslovni model. Janjetinu peče po narudžbi, pa sve što ispeče i proda. Ima i tri pokretne pečenjare, u svakoj “vrti” 12 janjaca, pa radi i na većim okupljanjima, posebno tijekom toplijeg dijela godine. Tako od janjetine živi, a u vinima uživa.

  Pokazao je to u podrumu. U većoj kušaonici dočekala su nas još dva dobra prijatelja: domaći štrudl i Muškat žuti 2022. Bobice je macerirao 12 sati, što je smirilo miris pa je prepoznatljiv, a ne i napadan. Ima 11 grama neprovrela šećera i prekrasnu kiselinu. Pravo je “prodajno” vino u najboljem smislu te riječi. Cijena mu je, kao i ostalim buteljama, u vinariji 5,5 eura plus PDV. U restoranu su 100 kuna, omakla se Ivici stara valuta.

  Domaćem štrudlu odlično je pristajao Muškat žuti 2022. s 11 grama neprovrela šećera i prekrasnom svježinom

  Obrađuje pet hektara vinograda na strmom terenu ispod vivodinske crkve, a najviše je, naravno hrvatske kraljice graševine. Najviše se i traži, kaže. Rizlinga ima malo, dosad ga je miješao s graševinom, a sad planira reducirati prinos i raditi ga kao monosortno vino.

  Sauvignon je 2022. brao nakon uobičajenog termina i dobio dojmljivo, puno i mineralno vino dugotrajnog okusa. Planira ga čuvati u podrumu do ovogodišnje berbe pa napuniti u magnume, boce od litre i pol i hvaliti se njime za pet godina. Dobar mu je i Chardonnay 2022. Lijepo bi ga mogao prodati kao mlado vino.

  U podrumu smo kušali i vrlo potentnu bazu za budući pjenušac od crnog pinota te krasan Crni pinot 2021. Trsovi su zreli, 15 im je godina, a vino je donedavno bilo u bačvici. Ima 15 posto alkohola, odličnu kiselinu i gotovo savršen pH – 3,2. Treba mu samo vremena u boci pa će i dečkima iz Jaske koji rade crni pinot moći pokazati da i zapadno od njih ima lijepih vina od te zahtjevne sorte.

  Koja još vina pristaju janjetini, pročitajte ovdje.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...