More

  Cviči, cviči, Cviček u Kleti Krško, a oduševljava Bijeli pinot 2017.

  Kategorije:

  Cviček je mješavina crnih i bijelih sorata slovenske vinorodne regije Posavje sa strogo propisanim omjerima: 60 posto žametne črnine ili žametovke, 15 posto frankovke i 25 posto kraljevine te žuti plavec i graševina. Često su ta vina bila tehnički nedorađena, nečistih aroma i pretjerane, grube kiseline. A posjet Kleti Krško pokazao je da Cviček može biti vrlo ugodno, nježno, aromatično vino neopterećeno alkoholom (10 posto) i pravo osvježenje za tople dane. Važno je razumjeti ga i uskladiti očekivanja sa sadržajem čaše.

  Neobična je boja Cvič’ka, ali vrlo se lako pije. U kušaonici posjetitelje dočeka i lista ostalih vina Kleti Krško

  Klet Krško je zadruga. Koriste njihovo grožđe, a ima i svoje. Bogat “program” pripremili su direktor i enolog Jure Grubar i njegova ekipa. Uživali smo u čistom cvič’ku, ali i u gemištu. Neobičan je zbog svijetlo crvene boje, no fin i osvježavajuć. Pravi primjer kako jednostavno vino može biti zanimljivo i nepcu ugodno.

  Ne rade u Kleti Krško samo Cviček. Imaju i nekoliko pjenušaca napravljenih klasičnom metodom druge fermentacije u boci. Prvi je bio beskompromisno svjež blanc de noir od žametovke, predodređen za izbirljivije. Rosé od žametovke je aromatski raskošniji, ali u brut kategoriji i na gornjoj granici slatkoće pa je prihvatljiviji širem krugu potrošača. Treći je bio od kraljevine. Pokazao je da ova sorta i u Sloveniji može dati vrlo dobre pjenušce, kao što već godinama pokazuje i naša vinarija Puhelek-Purek iz Gornjeg Psarjeva u Zelinskom prigorju.

  Serija mirnih vina započela je Zelenim silvancem 2022. Vinu nema zamjerke, štoviše iskazuje zrelost i ozbiljan gard, a bilo je i odličan uvod u zvijezdu večeri, Bijeli pinot 2017.

  U bogatoj ponudi vina najveća je zvojezda Bijeli pinot 2017.Vino velike energije i preporuka je ljubiteljima sorte

  Duboke je zlatno žute boje, iznimne gustoće i bogatog, slojevitog mirisa u kojem se ništa posebno ne ističe, nego čitava paleta voćno-cvjetnih aroma pogurana laganim začinskim notama djeluje kao neraskidiva cjelina. U okusu je fino i toplo, ima puno slasti i naglašenog ekstrakta te snažnu mineralnu svježinu. Pamtljivo vino velike energije i preporuka svim ljubiteljima sorte.

  Uslijedile su tri frankovke, dvije iz 2020. iz dva vinograda, obje vrlo voćne u mirisu i okusu, srednjeg prema punom tijelu, omekšanih tanina, ali još uvijek pomalo neskladne, pa je zaključak da je vrijeme na njihovoj strani. Treća iz 2019. pokazala se kao pravo teroarsko vino. Prepoznatljivih je sortnih aroma i, uz dašak dima, miriše fino i zrelo . Na nepcu je bogato, strukturirano, brojnih zrelih tanina. Nudi se na prvu i ostavlja dobar dojam.

  Kako i priliči vinogorju hladnije klime na kraju je posluženo predikatno vino, Laški rizling (graševina) izborne berbe bobica iznimno čistih i preciznih linija te voćno-mednih mirisa i okusa.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...