More

  Michelinova zvjezdica je i na Plešivici, u restoranu vinarske obitelji Korak

  Kategorije:

  Michelinovu zvjezdicu dobio je restoran Korak iz Plešivice pokraj Jastrebarskog, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica. To je 11. hrvatski restoran s prestižnom oznakom koju su prijašnjih godina zaslužili Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).

  Restoran dobro znane vinarske plešivičke obitelji, gore na slici su braća Josip i Bernard koji vode vinariju odnosno restoran, a tata Velimir se igra vinima i reže šunke, osvojio je i Michelinovu oznaku Green Star koja se dodjeljuje restoranima posebno posvećenima održivoj i ekološki prihvatljivoj gastronomiji. Tu su oznaku zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb) te Konoba Mate (Korčula).

  Uz čestitke svim članovima obitelji Korak, jer doista je riječ o familijarnom vinskom i gastronomskom poslu, prenosim članak o njima “Korak po korak do Korakovih čarolija” iz 2021. oplemenjen i nekim starijim fotografijama.

  Pogled u dolinu iz restorana na Plešivici kroz čašu senzacionalnog Crnog pinota Cimbuščak Stari trsi 2017.

  Ovo se jede, ne pije se, našalio se Velimir Korak predstavljajući Chardonnay 2016. s etiketom “U potrazi za zaboravljenim vremenom” pod kojom puni dugo macerirana bijela vina i tijekom proizvodnje ne dodaje im sumpor. To je vino doista hrana, ne samo po zakonskoj odredbi koja ga naziva poljoprivredno-prehrambenim proizvodom. Gusto je i kremasto, a gutljaj lako klizne niz grlo nakon što se provrti po ustima. I dugo se osjeća. Ne pamti se, nego ostavlja toliko lijep dojam da zove na još jedan gutljaj.

  Tri su godine prošle od predstavljanja tri vina iz te linije, chardonnaya, sauvignona i rizlinga koji su, poput Proustovih romana iz ciklusa po kojem su ih nazvali, “uzeti iz zbilje pa stilizirani prema filozofiji i estetici” Velimira i njegova sina Josipa. Bila su te 2018. još bez etiketa a već raskošna, s karakterističnom jantarnom bojom te primjerenim i iznimno čistim mirisima i okusima. Sva tri su šest mjeseci polako fermentirala s kožicama bobica u bačvicama od 225 litara. Potom su godinu i pol odležavala u većim bačvama pa napunjena u bocu bez filtriranja. Macerati iz 2016. su na tržištu, a tako rađen rizling iz 2015. još je u podrumu.

  – I njega smo macerirali pola godine u bačvicama pa pustili da u njima dugo odležava. Kad je omekanio napunili smo ga u boce. Međutim, ubrzo je postao grub. Osjetili smo da mu treba vremena i čekali da se smiri. Može rizling živjeti 10 ili više godina zato što voli bocu i lijepo se mijenja u njoj – ispričao je Velimir “djetinjstvo” dojmljivog vina s 14 posto alkohola te ukusnom kiselošću i finim taninima koji mu jamče dugovječnost.

  Kako je kušanje bilo povod i za predstavljanje proljetnog menija u obiteljskom restoranu koji vodi drugi sin Bernard, ovaj dugo macerirani rizling, što pojednostavljeno znači da je bijelo vino napravljeno tehnologijom za proizvodnju crnih, poslužili su uz ragu od veprove koljenice s hrenom. To je jelo kojem teoretski treba crnjak, ali rizling je posebna sorta, ovaj je i proizveden na poseban način pa je i kombinacija s hranom bila posebno dobra.

  Ručak kod Koraka ima osam slijedova koji se izmjenjuju ne baš na uobičajen način. S mesa se prelazi na ribu pa natrag, a Bernard Korak ima privilegiju da može pripremati jela prema vinima obiteljske vinarije pa se i piju naizmjence pjenušava, bijela, crna, macerirana… Tako je macerirani rizling s veprovinom poslužen prije klasičnog suhog iz 2019., koji je pratio ražnjić od češnjaka i juhu od puža u kućici, a Rizling kasne berbe 2009. uz jedan od posljednjih slijedova, pastrvu s grilla u umaku od vrhnja i crnog kestena s ikrom.

  Cijela je priča započela s dva brut nature pjenušca, nježnim ružičastim od crnog pinota iz 2015. pa godinu dana zrelijim bijelim od chardonnaya i crnog pinota. Slijedio je Sauvignon Klemenka 2019., a između tri rizlinga ušuljali su se Crni pinot 2018. od grožđa s položaja Klemenka i Cimbuščak te Chardonnay 2016. Za kraj, stigao je još jedan macerat, ovaj put pjenušav.

  Bila je riječ o premijernom kušanju pjenušca iz 2018. od 20-ak sorata iz vinograda starog 70 godina koji je također proizveden bez dodavanja sumpora. Izvanredno svježe vino finih kvaščanih aroma kroz koje se probijaju citrusi i jabuka te razigranog okusa sa smirenim taninima na tržište će vjerojatno nagodinu. Korak po korak, jelo po jelo i čašu po čašu i saznali smo kako nas očekuju nove slične vinske čarolije.

  – Berba 2020. dala nam je velika vina, ali s njima ne treba žuriti, traže vrijeme. I 2019. bila je jako dobra. Vina se izvrsno drže pa ne trebamo žuriti ni s prošlogodišnjima – zadovoljan je Velimir Korak.

  Treba ovom prilikom ukazati i na Crni pinot Cimbuščak 2017. Naziv podsjeća na likove iz djela Slavka Kolara, Tituša Brezovačkog ili Balada Petrice Kerempuha, a to je naziv položaja s kojeg stiže grožđe za najbolji crni pinot vinarije Korak. Berba 2017. dalo je gotovo sigurno ponajbolje vino u Hrvatskoj od te zahtjevne sorte. Cimbuščak stari trsi nije smiješan poput Labudana iz Breze, Tituševa čarobnjaka i Krležina Petrice, ali izaziva osmijeh. Zreo je i pun i savršeno pristaje patki s umakom od divljeg kestena i kruškom.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...