More

  U našim je vinima više rock’n’rolla, nego u glazbi

  Kategorije:

  Davni rockersko-vinski razgovori s Ivicom bili su povod za usporedbu naših vina i rock scene. Fotke i potpisi pod njima su aktualni, a tekst je iz 2011. Danas mi se čini kao da smo tad bili 24 godine mlađi.

  Vina su nam u svjetskom vrhu, ali to naša vlast ne vidi. Da vide, pomogli bi nam u promociji, rekao je vinar Ivica Matošević, autor istarskoga vinskog “buma”, i pitao: U čemu smo još tako dobri?

  Malo u čemu. Da nam je glazba dobra poput vina, redovito bismo bili među prva tri na Eurosongu, a naši bi skladatelji iščekivali priznanja na dodjelama nagrada Grammy ili Oscar za filmsku glazbu u Los Angelesu te Brit Awards u Londonu. Tamo gdje nagrade osvajaju Lady GaGa, Justin Bieber, Eminem, Paul McCartney, Arcade Fire…, dakle, folk, pop, rock, rhytm&blues glazbenici, reperi. A i naši vinari dobro bi se snašli jer su nam vina raznolika poput svjetske glazbene scene.

  Pinot bijeli 1947. Kutjeva d.d. službeno je najstarije naše vino. Ova je boca u vinoteci Bornstein, još šest je u arhivi

  Puno je, naravno, prosječne ili loše pop glazbe u hrvatskim buteljama. Kao uostalom i na top-ljestvicama. No, ima tu i Arsena Dedića, Marijana Bana, Gibonnija, Parnog valjka, Prljavoga kazališta… Zbog takve glazbe malo će tko promijeniti radiopostaju, kao što će malo tko odbiti čašu dobrog vina bez obzira na sortu i regiju iz koje potječe. Važno je samo da su ih napravili ponajbolji hrvatski pop i pop rock vinari, koji su slušali i kušali puno vinske glazbe iz Francuske, Italije, Njemačke…

  Ima i turbofolka, vina koja poput te glazbe potiču na razbijanje čaša. Za razliku od “finih” narodnjaka, jedinstvenih vina od naših sorti s našim terroirom. To su lijepe pjesme o lijepim osjećajima. Ali nema ih dovoljno.

  Podjednaku pozornost Talijani posvećuju svojoj glazbi, kao i vinima velikana kakvi su Pio Cezare ili Angelo Gaja

  Talijani su popularnost francuskih šansona brzo dostigli svojim kanconama. Tako i vinima od svojih nebiola i sangiovesea hrabro konkuriraju francuskim crnjacima. Portugalci su u svijet poslali fado, a potom i vina. Našu klapsku glazbu svijet tek upoznaje. Kao i vina od plavca malog.

  A iako graševina nije hrvatska sorta, u nas se najbolje snašla. Kao i tamburaška glazba koja je oduševila Roberta Planta i Jimmyja Pagea iz Led Zeppelina tijekom njihova boravka u Zagrebu. I među graševinama ima razigranih bećaraca, sjetnih balada i blueseva, ali i tutnjave teškog rocka.

  Grozdići chardonnaya engleske ‘pjenušave’ vinarije Nyetimber u kolovozu: to ipak nije rock’n’roll, nego čista klasika

  Svjetske sorte chardonnay i sauvignon te crni pinot i cabernet sauvignon mogu se usporediti s klasičnom glazbom. I naši su vinari bobice svjetskih sorti uglazbili u partiture prema kojima se može svirati u svjetskim koncertnim dvoranama.

  Proizvođači koji prate trendove, rade svježa i lagana voćna vina kakva se, navodno, najviše prodaju. Sve više naših vinara to ne zanima. Ne kupuju kvasce i arome, ne skrivaju talog, a zaštitna sredstva rade sami. I rade velika vina. I zato treba razlikovati proizvođače od vinara.

  Imamo i rizling Tomac RockStar. Nazvali su ga rockerskiprema kamenu i zvijezdi, ali ipak zbog biodinamičkih načela

  Vrijeme je da se krene, stih je koji Matošević pjeva dugo kao i autor Goran Bare. I neki su ga ipak čuli. U svjetskim metropolama počele su ozbiljne promocije poprilično dobro odabranih hrvatskih pop vina koja osvajaju vinske karte najpoznatijih restorana i police svjetskih vinoteka. A vinski rokeri? Sve ih je više. Oni ne traže pomoć. Guraju po svom. Sve ih se više sluša i sve češće pije.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...