More

  Ante Sladić Debit 2022.

  Kategorije:

  Ima svježinu sjevera, a snagu juga. Lagano je, svježe, pitko i izrazito suho. Citrusni miris prožet cvijetom kamilice u ustima se zaokružuje okusom mora i kamena. Tako Ante Sladić iz Plastova pokraj Skradina opisuje svoj mladi debit. Berba 2022. osvojila je zlatnu medalju na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter. Mnogi će reći da je cijena od oko 11,50 eura za debit visoka, no ovaj je zaslužuje.

  S druge strane, malo tko vjeruje kako vina od debita mogu lijepo putovati kroz vrijeme, no u ožujku 2023. kušali smo Antin odličan Debit 2015. Radi Ante i Debit Oja Noja od maceriranoga grožđa, onako kako se nekad u tom kraju radila žutina. Danas su takva vina ponovno popularna, a nazivamo ih jantarnima. Ovo je, govori Ante, posveta didu. Oja noja povik je iz pjesme ojkalice s područja stare Dalmacije, a vino tradicijsko, jakog tijelai  čvrstoga stava.

  Vinogradi Ante Sladića su na 250 metara nadmorske visine, na brdima pokraj Nacionalnog parka Krka. More je u davnoj prošlosti navuklo puno vapnenca koji omogućuje prekrasan razvoj mineralnosti u vinima. Danas se tamo sudaraju mikroklimatski uvjeti koje stvara rijeka s onima pod utjecajem nedalekog Jadrana. Dani su vrući, noći svježe, a uvjeti za razvoj loze odlični pa grožđe zadržava i svježinu atipičnu za podregiju Sjeverna Dalmacija.  Osim debita, uzgajaju maraštinu, lasinu, plavinu i tribidrag.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...