More

  Hvala za hercegovačke i hrvatske trnjke u hladu u Humcu uz Hanu i harfu

  Kategorije:

  Kako ljepota privlači ljepotu, pokazao je Trnjak Fest u Franjevačkom samostanu svetog Antuna Padovanskoga u Humcu pokraj Ljubuškoga. Hana Paraušić svirala je harfu pa su posjetitelji Festivala uz nježnu glazbu u hladu stabala uživali u hercegovačkim i hrvatskim vinima od ove prekrasne, a široj publici još nedovoljno poznate crne sorte.

  Priča je započela predavanjima o trnjku, kušanjima te posjetama vinarijama koje od njega rade vina u Hercegovini i Dalmatinskoj zagori. Posebno je atraktivna bila radionica sommeliera Danijela Čečavca. Predstavio je tri stilske varijacije: jednostavnija mineralno-vibrantna vina, potom nešto zrelija i elegantna srednjeg tijela s jačom taninskom strukturom pa raskošna, koncentrirana, punog tijela i brojnih, zrelih, fino zrnatih tanina.

  Pokazao je kako se trnjak dobro snalazi u različitim stilskim formama koje su uvjetovane vizijama vinara i lokacijama ili mikrolokacijama vinograda. Ne smetaju mu kiseline, jača tanična struktura, ni viši alkoholi. Štoviše, doprinose njegovoj kompleksnosti, a kad se poklopi i visoki ekstrakt, daje vina koja mogu odležavati desetljećima. Sva vina s radionice, i još mnogo drugih, mogla su se kušati na festivalu uz razgovore s vinarima.

  Do prije nekoliko godina rijetki su vinoljupci znali što je trnjak ili trnak, a vinogradari su ga sadili kao oprašivača blatini. Prije više od 10 godina dr. Tihomir Prusina radio je u vinariji Čitluk male količine monosortnih vina od trnjka i promatrao njihov razvoj, ali tek je 2012. postala prekretnica i okidač budućeg razvoja sorte.Te su godine Josip Nuić iz Crnopoda pokraj Ljubuškog i naša znana enologinja Josipa Andrijanić proizveli veliko monosortno vino od trnjka koje je i danas u izvanrednoj kondiciji. Potencijal sorte uvidjeli su i ostali vinari pa su počeli saditi nove vinograde s obje strane državne granice, u Hercegovini i Dalmatinskoj zagori.

  A uz nježnu glazbu i pod okriljem slova “h” kojim počinju ime Henryja Mancinija, skladatelja legendarne teme igranih i animiranih filmova o Pink Panteru i čarobna riječ “hvala”, Udruga vinara i vinogradara Ljubuški na čelu sa neumornim i entuzijastičnim Zdenkom Milasom u ugodnom ambijentu samostanskog lapidarija pružila je početkom lipnja priliku vinoljupcima i profesionalcima da se pobliže upoznaju s trnjkom koji mnogi s pravom nazivaju sortom budućnosti. Pa, hvala im…

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...