More

    Kaži koje vino voliš, a RibaFish zna koje će ti se pivo dopasti

    Kategorije:

    Beskrajan je vinski svijet, danas se za proizvodnju vina različitih stilova koristi više od 1000 sorti vinove loze. Sve je bogatiji i pivski pa smo uvijek veselog i na izazove spremnog RibaFisha zamolili da nama koji se u piva manje razumijemo otkrije koja bismo mogli usporediti s vinima od 10 najrasprostranjenijih sorti u Hrvatskoj.

    Piva možemo podijeliti na industrijska i craftove, na aleove i lagere, pa prema mirisno-okusno-opipljivim svojstvima, načinu proizvodnje, lokaciji s koje su potekla… Ima toliko kombinacija da se samo treba opustiti i prepustiti sjajnim okusima te uživati u istraživanju. Ivek me stavio na tanak led, pa evo mojih preporuka. Neki se s njima možda neće složiti, ali i to je sjajan povod da sjednemo i popijemo štogod. Ajd’ pivili!

    Graševina i pilsner

    U svježim vinima naše najrasprostranjenije sorte dominiraju miris zelene jabuke i ugodno gorak okus citrusa (grejpa) s osvježavajućim kiselinama koji dugo traje.
    Pilsner je pivski stil koji zbog gorčine i čistoće može lako podsjetiti na našu graševine, pogotovo u kombinaciji s kiselom vodom. Riječ je o podvrsti lager piva porijeklom iz Češke. Karakteristično je po hmeljnim aromama i prokleto jakoj pitkosti… Dobar primjer radi ekipa Međimurski Lepi dečki iz Čakovca.

    Malvazija i Pale Ale

    Svježe malvazije često miriše po cvijetu bagrema, jabuci, nektarini, egzotičnom voću, a okus je lagano slastan. Pale Ale zbog cvjetnih nota i mekoće išao bi idealno uz bok najpopularnije istarske sorte. Pale Ale je stil piva bogatog okusa, voćnog mirisa i jantarne boje, a upravo njega su tri male nezavisne pivovare (Nova Runda, Varionica, Zmajsko) izabrale za početak craft revolucije u Hrvatskoj. Mekano, mirisno, ugodno pivo za svaki dan, a takvo je i Pale Ale Varionice iz Pisarovine.

    Chardonnay i pšenično pivo belgijskog stila

    Širom svijeta popularni chardonnay daje vina sočnog okusa i aroma breskve, dinje, limuna i grejpa, ličija, ananasa, bagrema pa i cvijeća brnistre. Pšenična piva belgijskog stila zbog punoće i karaktera mogla bi nadomjestiti ili upotpuniti nježnije i svježije chardonnaye hladnijih podneblja poput Bregovite Hrvatske. Ova belgijska piva ne treba miješati s njemačkim stilom, a svakako treba pripaziti na količinu, zato što dan poslije može doći do implodiranja. Uostalom, shvatit ćete i sami, ako kušate Saperlot Weizen Iwo iz Varaždina.

    Rajnski rizling i Berliner Weisse

    Prepoznatljiv je rizling po kombinaciji mirisa kremena i benzina, ima i puno voćnih aroma kao i cvijetnih nijansi te izraženu svježinu čak i kao zrelo vino. Berliner Weisse može zamijeniti rajnski rizling prvenstveno zato što je citrusan osvježavajuć. Riječ je o pivskom stilu koji se iz Njemačke proširio cijelim svijetom. Kiselost ovog piva dolazi od bakterija mliječne kiseline pa se nemojte blamirati kad otpijete prvi gutljaj piva poput zabočkog Nova Runda Berliner Weisse Lime.

    Pošip i New England IPA

    Specifične arome pošipa su marelice, smokve, breskve, kao i mediteranskog bilja, a vina su punog tijela, sočna i slasna, ali i ugodne svježine i mineralnosti. New England IPA ili Hazy IPA poznata je po svojoj sočnosti, kremoznosti i aromatičnosti i danas je jedan od najpopularnijih stilova svijeta. Uz ta piva ozbiljnog stila za ozbiljno uživanje lako izgubiti kontrolu kao i uz moćan pošip. I nemojte se začuditi što je pivo mutno. Ne da je to dopušteno, nego je i poželjno. Probajte Primarius zagrebačke Katarze.

    Plavac mali i Porter

    Miriše na šljivu, suho dalmatinsko bilje i more naš crni vinski ponos. Okus mu je pun koncentriran, često i trpak, a opet voćan, na kraju i ljutkast. Porter bi po mom skromnom sudu bio pivski odgovor na ovu dalmatinsku sortu (ok, ima je i na Krku) zbog česte trpkosti, arome kave i konkretnosti. Porter su počeli raditi u Londonu oko 1700. godine, a ime je dobio po lučkim radnicima, porterima odnosno nosačima, koji su ga najviše konzumirali. Riječ je o tamnom pivu vrlo bliskom stoutu. Trebao bi biti manje zahmeljen, ali danas je u pivarstvu sve dozvoljeno. Porter kod nas radi i zagrebačka Zmajska pivovara.

    Merlot i Doppelbock

    Crni ribiz šljiva i ruže osjete se u mirisu vina od merlota, a ako je odležao u drvenim bačvicama i kakao, cimet, vanilija, muškatni oraščić. Okus izrazito mekan i sočan.
    Doppelbock je jako, tamno njemačko lager pivo koje u prosjeku ima i do 13% alkohola, a u početku se služilo u periodu od Božića do Uskrsa povodom dolaska proljeća. Zbog svog moćnog,karamelnog okusa, usudio bih ga se preporučiti ljubiteljima merlota, iako nećete pogriješiti niti s većinom portera i stouta. Doppelbock ne znači vještica nego dvojnik, ali Medvedgradova Grička vještica je Doppelbock.

    Cabernet sauvignon i American Stout

    Divlji polubrat merlota, cabernet franc je tata obojici, miriše na kupine, crni ribiz, zrelu trešnju, zeleni papar… American stout je podvrsta stouta prepoznatljiva po većem udjelu hmelja koji daje karakter ovom pivu punom okusa prženog slada te kave i čokolade. Usporedio bih ga s cabernet sauvignonom upravo zbog moćnog karaktera i robusnosti, iako bi “cabu”, kako ga popularno zovu, primjeren bio i Barely Wine stil piva zbog svoje voćnosti. Ljubiteljima caberneta dopast će se Mrka splitske ekipe Tap B.

    Plavina i Red Ale

    Lagano do srednje jako vino od potcijenjene dalmatinske sorte plavina lako je spojiti gotovo sa svakim obrokom. Svježe je, nježnih voćnih aroma te okusa višnje i vrlo blage trpkosti. Red Ale je stil porijeklom iz Irske, što odmah asocira na to na nije ni po čemu prenaglašen i da mu je namjena da se dugo i polako pijucka. Jantarne boje, nježne gorčine, ne presladno, baš kao da se želi svidjeti svakome. Što mu često i uspijeva… Red Ale kod nas radi Devetka iz Zaboka.

    Frankovka i Imperial Stout

    Podatna, a kompleksna vina, svježa i srednjih tanina daje frankovka, a puna su i aroma tamnih zrelih višanja i crnih bobica. Imperial Stout prepoznat ćete po karakterističnom okusu prženog slada koji asocira na suho voće. Jako visok postotak alkohola zove na kušanje, a ne lokanje. Baš poput finog crnjaka sa svakim stupnjem zagrijavanja na sobnoj temperaturi priča neku novu priču. Oprezno s njim, pogotovo s podvrstom RIS! Imperial Stout ima zagrebačka pivovara i pivnica Mlinarica.

    Ribafish

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

    Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

    J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...