More

  Wine Spectator uvrstio pet hrvatskih restorana na listu najboljih na svijetu

  Kategorije:

  Restorane Alfred Keller lošinjskog Boutique Hotela Alhambra te Matsunoki susjednog hotela Bellevue, Nautiku i 360 iz Dubrovnika i Meneghetti iz Bala nedaleko od Rovinja američki časopis Wine Spectator uvrstio je na listu od oko 3500 najboljih na svijetu koji su 2023. osvojili nagradu Restaurant Awards. Čini se kako je ih je puno, no valja pojasniti kako su nagrađeni restorani iz svih 50 američkih saveznih država te iz više od 75 zemalja svijeta i to u tri kategorije. Priznanje za izvrsnost, odnosno jednu čašicu, zavrijedio je 2001 restoran. Među njima je i naša petorka. Kao “najbolje među izvrsnima” s dvije čašice naveli su 1441 restoran, a 93 su osvojila tri čašice ili Veliku nagradu.

  Wine Spectator za svaki od njih navodi kakvu kuhinju nude, koliko imaju vina na listi i iz kojih zemalja odnosno regija te imena chefova i glavnih sommeliera. Svrstali su ih i u cjenovne razrede jednim do tri simbola za američki dolar “$”. Alfred Keller i Meneghetti označeni kao skupi s tri “dolara” za hranu i za vino što Wine Spectatoru znači da tipičan obrok od dva slijeda treba platiti više od 66 dolara te da restoran ima velik izbor vina skupljih od 100 dolara. Matsunoki u obje kategorije ima dva dolara, odnosno umjerene cijene. Dva slijeda stoje između 40 i 65 dolara, a nude vina svih cjenovnih razreda.

  Nautika ima “$$$” za kuhinju i “$$” za vina, a Restoran 360 “$$” za kuhinju i “$$$” za vina. Jedna oznaka dolar znači da je obrok jeftiniji od 40 dolara, a većina vina u ponudi stoji manje od 50. Takvih naših restrana na ovoj listi Wine Spectatora nema. Među 93 osvajača Velike nagrade je i restoran Atrio s tri Michelinove zvjezdice iz španjolskog Cáceresa (velika slika) koji je bio poprište vinske pljačke stoljeća: 2021. su navodna bivša meksička misica s lažnom švicarskom putovnicom i muškarac s rumunjskim i nizozemskim državljanstvom ukrali 45 vina vrijedna 1,6 milijuna eura. Uhićeni su lani u Hrvatskoj, a ove godine osuđeni na četiri, odnosno četiri i pol godina zatvora uz plaćanje 753.454 dolara odštete hotelu.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...