S tržnice na stol, ideja je “Gastro razglednice iz Kastva” kojom je Nenad Kukurin u svom restoranu Kukuriku najavio ljetni jelovnik i obilježio 25. obljetnicu od preseljenja u nekadašnji Kaštel u povijesnoj jezgri ovog prekrasnog gradića pokraj Rijeke.
– Ova je rapsodija u plavom – smije se Nenad pričajući o srdeli i inćunu.
– Volim sitnu plavu ribu koja je pravo malo zaboravljeno blago kvarnerskih dubina – dodaje Nenad koji je sve što je taj dan “ulovio” na tržnici upotpunio svježim voćem i povrćem, mliječnim proizvodima i naravno vinom.

Počelo je pozdravom iz kuhinje. Dobro mi došli rekao je paniranim cvijetom tikvice punjenim kozjim sirom na umaku od rige i čašom pjenušca Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika.
Slijedio je carpaccio od tune s usitnjenom skutom, ukiseljenim motarom i dehidriranim malinama te vinom Belica 2022. vinarije Plovanić koja mu susjed u Kastvu. Priču o tom jedinstvenom vinu možete pročitati ovdje.

Rapsodija u plavom stigla je i s tanjurom na kojem je bila marinirana srdela i file škombre ispečen u pećnici na fetama limuna. Nakon što se file ohladio poslužio ih je na istom tanjuru začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem, a okus je upotpunila Žlahtina Ivana Katunara.
Panirana balotina (lopta) rižota sa škampima i šparogama u redukciji od domaće salse i škampa kao toplo predjelo izvrsno se složila sa Žlahtinom Sveta Lucija Antona Katunara iz Vrbnika.

Ta je “loptica” povela u društvo brancina, čiji je file poslužen na tortici od broskve (kelja) i krumpira, te morskog psa s grilanom palentom na kremi od batata. Dva morska predatora zaplivala su treći put u Amfori 246, jantarnom vinu od sivog pinota vinarije Plovanić. Desert je bila kupola od bijelog moussa punjena umakom od domaćih jagoda na keksu od prhkog tijesta.
– Moja je filozofija uz svježe namirnice promovirati prvenstveno hrvatska vina. Izvrsna su, a smatram i da gost treba piti vino iz zemlje u koju je došao – rekao je Nenad.

Obitelj se 123 godine bavi ugostiteljstvom. Prapradjed je još 1890. u Rubešima podno Kastva otvorio prvu gostionicu, a nenad je odrastao u restoranu Kukuriku u Opatiji koji je bio u vlasništvu njegovog oca od 1967. do 1984. Ugostiteljstvo je bilo jedino zanimanje kojem se želio posvetiti.
Fotografije: Nikola Zoko