More

    Gastro razglednica iz Kastva za 25. rođendan restorana Kukuriku

    Kategorije:

    S tržnice na stol, ideja je “Gastro razglednice iz Kastva” kojom je Nenad Kukurin u svom restoranu Kukuriku najavio ljetni jelovnik i obilježio 25. obljetnicu od preseljenja u nekadašnji Kaštel u povijesnoj jezgri ovog prekrasnog gradića pokraj Rijeke.
    – Ova je rapsodija u plavom – smije se Nenad pričajući o srdeli i inćunu.
    – Volim sitnu plavu ribu koja je pravo malo zaboravljeno blago kvarnerskih dubina – dodaje Nenad koji je sve što je taj dan “ulovio” na tržnici upotpunio svježim voćem i povrćem, mliječnim proizvodima i naravno vinom.

    Možda nalikuje pilećem batku, ali nije. To je o panirani cvijet tikvice punjen kozjim sirom na umaku od rige

    Počelo je pozdravom iz kuhinje. Dobro mi došli rekao je paniranim cvijetom tikvice punjenim kozjim sirom na umaku od rige i čašom pjenušca Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika.

    Slijedio je carpaccio od tune s usitnjenom skutom, ukiseljenim motarom i dehidriranim malinama te vinom Belica 2022. vinarije Plovanić koja mu susjed u Kastvu. Priču o tom jedinstvenom vinu možete pročitati ovdje.

    Marinirana srdela i pečeni file škombre posluženi su na istom tanjuru začinjeni limunovim sokom i maslinovim uljem

    Rapsodija u plavom stigla je i s tanjurom na kojem je bila marinirana srdela i file škombre ispečen u pećnici na fetama limuna. Nakon što se file ohladio poslužio ih je na istom tanjuru začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem, a okus je upotpunila Žlahtina Ivana Katunara.

    Panirana balotina (lopta) rižota sa škampima i šparogama u redukciji od domaće salse i škampa kao toplo predjelo izvrsno se složila sa Žlahtinom Sveta Lucija Antona Katunara iz Vrbnika.

    Panirana balotina (loptica) restorana Kukuriku u stvari je rižoto sa škampima i domaćim kvarnerskim šparogama

    Ta je “loptica” povela u društvo brancina, čiji je file poslužen na tortici od broskve (kelja) i krumpira, te morskog psa s grilanom palentom na kremi od batata. Dva morska predatora zaplivala su treći put u Amfori 246, jantarnom vinu od sivog pinota vinarije Plovanić. Desert je bila kupola od bijelog moussa punjena umakom od domaćih jagoda na keksu od prhkog tijesta.
    – Moja je filozofija uz svježe namirnice promovirati prvenstveno hrvatska vina. Izvrsna su, a smatram i da gost treba piti vino iz zemlje u koju je došao – rekao je Nenad.

    Pjenušac od žlahtine, Belica Plovanić, Žlahtina Ivana Katunara, Žlahtina Sv. Lucija Antuna Katunara i Amfora Plovanić

    Obitelj se 123 godine bavi ugostiteljstvom. Prapradjed je još 1890. u Rubešima podno Kastva otvorio prvu gostionicu, a nenad je odrastao u restoranu Kukuriku u Opatiji koji je bio u vlasništvu njegovog oca od 1967. do 1984. Ugostiteljstvo je bilo jedino zanimanje kojem se želio posvetiti.

    Fotografije: Nikola Zoko

     

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

    Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

    Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

    23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

    Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

    Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

    Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

    Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

    Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

    Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

    J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...