More

  Tri grka, dva plavca i jedan i jedini Frane Milina Bire

  Kategorije:

  Frano Milina Bire jedan je od najutjecajnijih dalmatinskih vinara i najzaslužniji za preporod grka, stare korčulanske sorte od koje su od davnina u Lumbardi proizvodili fino vino koje se uglavnom prodalo i popilo na Korčuli.

  Shvatio je Frano da u grku ima potencijala za najveće domete i posvetio mu se u vinogradu ekološkim pristupom, a u podrumu sa što manje intervencija, koristeći prirodne kvasce i samo ga lagano usmjeravajući prema željenoj stilskoj formi. Poseban je vinar, a posebna je i grk sorta, obojica čvrsti, ustrajni, samozatajni i nepredvidljivi.

  Malo je mjesta za grožđe u vinogradu Defora zbog dva i pol metra širokih kamenih zidova koji omeđuju terase

  Grk ima funkcionalno ženski cvijet i treba mu oprašivač, pa je zbog toga nepouzdane i nejednake rodnosti. Čak se i kad dobro oplodi, prinos je razmjerno malen što mu pak osigurava visoki ekstrakt, sladore i kiseline te široku paletu vinskih stilova: od pjenušca, preko svježeg mirnog vina pa odležanog, njegovanog u drvenim sudovima do prošeka.

  Smatralo se dugo kako mu je jedino odgovarajuće stanište na pjeskovitom tlu Lumbarde, gdje je preživio i filokseru, ali Bire je vizionarski odlučio revitalizirati više desetljeća stari, terasasti vinograd u kršu ponad Lumbarde, na položaju Defora, po kojem je kasnije i nazvao svoje najraskošnije vino.

  Melioracija krša, veliki gubici površine za sadnju zbog dva i pol metra širokih kamenih zidina koji omeđuju terase, a nastali su čišćenjem terena od kamena, doprema vode za navodnjavanje, općenito veliki financijski napor i još mnogo drugih izazova nisu pokolebali Franu da ostvari svoju misiju i zasadi 11.000 trseva na Defori.

  Danas je taj vinograd ponos vinarije iz kojeg dolazi Grk Defora odnjegovan u 2.000 litarskoj bačvi od slavonskog hrasta. Iznimno je to sadržajno vino, široke lepeze mirisa, bogatog okusa i velike dubine. Sjajno integrirani, nemali alkohol od 13.5 posto u savršenom je suglasju sa vibrantnom mineralnom svježinom. Veliko vino za velike trenutke.

  Sunce sja iz čaše pjenušca Rosé Extra brut koji Frano Milina Bire radi od plavca malog. Ima i pjenušac od grka

  Proizvodi Bire i pjenušac od grka, jednostavan, svjež i tehnički savršen kao
  stvoren za ljetne dane, ugodan rosé od plavca kojem ne nedostaje svježine te bazni grk koji je postao kultno vino i izvan granica Hrvatske. Tražene količine su višestruko veće od proizvedenih, ponajbolji restorani svake godine s nestrpljenjem očekuju izlazak novog vina i priliku za nabavku unaprijed dogovorenih količina. Jedno od rijetkih vina koje je uvijek prodano unaprijed.

  A ima Frano i mirni plavac mali u najmodernijem “obliku”. Vino je savršena sinergija moći i elegancije, puno energije, u potpunoj ravnoteži i s velikim potencijalom odležavanja.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Abeceda vina nastavak je škole Bakhova sina: ‘A’ je...

  Alkohol povećava želju, a smanjuje moć. To ne smiju zaboraviti ljubavnici, ali ni vinoljupci kojima povećava sve...

  Provjerite znanje o crnim vinima: 7. krug Vinskoga kviza...

  Jesu li crna i crvena dvije vinske boje, zna li se tko su roditelji plavca malog i...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zlatno...

  Unikatno vino, posebne kompozicije, bez zadrške se nudi u čaši. Četiri velike sorte izraženog karaktera spojene su...

  Haiku s Hvara: Hvala

  Bože, fola ti! Bačve su pune vina.  Čekomo. Buru. Hvala Marinku Juriću s Hvara. Lijepo nam je zagrijao dušu, a...

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...