More

  Raspisao se svijet o vinima iz mora, ali ne spominju gdje su bila prva

  Kategorije:

  Istražujući olupinu broda u finskom arhipelagu Aland u Baltičkom moru ronioci su 2010. pronašli 168 boca šampanjca. Kušali su ga i shvatili da je pitko. Tim su povodom tvrtka Hurtigruten Norway, specijalizirana za krstarenja sjevernim morima i britanska vinarija Rathfinny, koja je 2010. osnovana, u blizini Arktičkog kruga, gdje se temperature približavaju nuli, spustile u more 1700 boca pjenušca i projekt nazvali ‘Havets Bobler’ ili Mjehurići s mora.

  Boce su bile zapečaćene u posebnom voštanom priključku i spuštene na šest mjeseci odležavanja na dubini od oko 30 metara na kojoj je temperatura vode blizu nule. Raspisale su se o tome svjetske agencije ne spominjući kako je prvi pjenušac odležan na dnu mora bio Morski valomet Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

  U podrumu je pretoplo za odležavanje pjenušaca pa ih je Marinko Vladić spustio u more na idealnih 12 stupnjeva

  – Htio sam raditi pjenušac metodom druge fermentacije u boci, a u podrumu je bilo toplije od 12 stupnjeva idealnih za sazrijevanje. Saznao sam da je takva temperatura stalna kod nas u moru na 32 metra dubine pa smo prve boce spustili na dno i pokazalo se da to dobro funkcionira – pričao je Marinko Vladić, enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik koja je još 2006. stotine boca klasičnog pjenušca od žlahtine prepustila odležavanju u najvećem vinskom ‘podrumu’ na svijetu.

  Neke su u miru i tamo čak pet godina i to nije slučajan odabir. Toliko, pokazalo je iskustvo, izdrži metalni krunski čep kojim su boce klasičnog pjenušca uobičajeno začepljene tijekom druge fermentacije. Traži se način da izdrže i dulje, a vjerojatno je rješenje u izradi čepova od boljeg materijala i zalijevanju grlića boce voskom.

  Godinama već u Ikarskom zaljevu nedaleko Opatije više istarskih vinara te Marko Miklaužić iz Moslavine i Iločki podrumi “skrivaju” kaveze s buteljama na godinu dana pa je u kolovozu turistička atrakcija njihovo vađenje i spuštanje novih. A najozbiljnije se odležavanju vina u moru posvetio Marko Dušević iz Ljupča pokraj Zadra. Uz školjke, u njegovu uzgajalištu Adriatic shell na Pagu “rastu” i vina u desecima tisuća butelja koje prodaje širom svijeta pod brendom Coral Wines. Ozbiljne godine bavljenja tim eksperimentom i ozbiljna vina ne samo iz Hrvatske pokazali su kako “more ne prihvaća bilo kakvo vino, ono jako dobro zna koja su ga dostojna”

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Studenti uz bok majstorima na ‘vatrometu’ crnih pinota

  Pamtit će Crni pinot 2011. požeškog Veleučilišta tridesetak ljubitelja ove sorte koji su se "namjerili" na dvadesetak...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Zero...

  Manzoni je dominantna sorta u prekrasnom jantarnom vinu Dražena Bedekovića iz Bedenice pokraj Svetog Ivana Zeline, a...

  23 vina koja su nas u 2023. oduševila: Beg...

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što je ugodno tijekom svježih jesenskih...

  Pelješki vinski podrumi čekaju goste do nedjelje

  Već danas, 1. prosinca, goste čekaju na vinskim feštama u PZ Putniković u Putnikoviću, vinariji Bezek u...

  Slano, slatko i slasno putovanje s graševinom i prijateljima

  Visi još desetak prosušenih grozdova ispred ulaza u vinariju obitelji Kolar u Suzi. Ne čuvaju ih za...

  Vinarija Antunović iz Dalja predstavila Rosé ‘J’ i Cab...

  J i B nadimci su novih vina Jasne i Branimira Antunovića iz Dalja u erdutskom vinogorju. "J"...